Bjørn Willberg Andersen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bjørn Willberg Andersen
Født28. oktober 1959Rediger på Wikidata (61 år)
Beskjeftigelse Skuespiller, sangerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser Pernillestatuetten (1996)Rediger på Wikidata

Bjørn Willberg Andersen (født 28. oktober 1959) er en norsk skuespiller som kanskje er best kjent som stemmen til Varg Veum i Gunnar Staalesens historier i Radioteatret.

Andersen gikk ut fra Statens Teaterhøgskole i 1988 og har vært ansatt ved Den Nationale Scene siden. I tillegg har han bakgrunn fra bl.a. Riss Dansekompani og har vært skuespiller ved div. film-, radio- og TV-produksjoner.

Ved Den Nationale Scene debuterte han i Ibsens Samfundets støtter og er siden kjent for større roller i en rekke stykker, som bl.a. Erling Gjelsviks Nordahl I våre hjerter 1990, Norvald Tveits Bruredansen 1991, Ibsens Peer Gynt 1993, Mirad av Ad de Bont 1999, Besøk av Jon Fosse 2000, Seks personer søker en forfatter av Luigi Pirandello, August Strindbergs Påske, Livet x 3 av Yasmina Reza (alle 2001), Jo,jo – bevares vel!! av Arvid Ones, Kiss Me, Kate av Cole Porter (begge 2002).

I de senere år huskes han kanskje fra Sugar av Jules Styne, Don Ranudo av Ludvig Holberg, Kameliadamen av Alexandre Dumas (alle 2004). I 2005 var han aktuell i rollen som Nick Arnstein i Funny Girl, i Jon Fosses Draum om hausten og Jan Eggums På 'an igjen.

Film og TV[rediger | rediger kilde]

Andersen har medvirket i de norske filmene Drømspel og Trollsyn (begge fra 1994). Han hadde også en liten rolle i den norske miniserien Ved kongens bord (2004). Det ble i 2007 gjort kjent at han skal spille en større rolle i filmen om detektiven Varg Veum.

Annet[rediger | rediger kilde]

Bjørn ble tildelt Pernillestatuetten i 1996 for sitt skuespillerarbeid.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]