Bjørn Sand

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bjørn Sand
Født19. sep. 1928[1]Rediger på Wikidata (93 år)
OsloRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skuespiller, filmskuespiller, skribentRediger på Wikidata
Ektefelle Unni Bernhoft (1955–)[2]Rediger på Wikidata
Søsken Rolf SandRediger på Wikidata
Barn Jon Ola Sand, Simen SandRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser Spellemannprisen for årets verbalplate (1973), Leif Justers ærespris (1995), Leonardstatuetten (1994)Rediger på Wikidata
IMDbIMDb

Bjørn Hjalmar Sand (født 19. september 1928) er en norsk revyforfatter, filmforfatter og skuespiller. Han er mest kjent for sin rolle som Stutum, som var fast innringer i Totto Osvolds programmer på NRK radio fra 1972 til 1994. Sketsjene ble gitt ut på albumet Stutum Speaking, som vant Spellemannprisen 1973 i åpen klasse.

Bakgrunn og virke[rediger | rediger kilde]

Bjørn Sand startet sin karriere innen revy i 1950-årene og samarbeidet blant annet med Einar Schanke og Alfred Næss. Sammen med svigerfar Bias Bernhoft skrev han manus til flere norske filmkomedier i 1960- og 1970-årene, blant annet til Operasjon Sjøsprøyt og Operasjon Løvsprett. Sand skrev teksten til Chat Noirs familieforestilling Davy Crockett med melodier av Arne Bendiksen i 1966.[3] Han sto for manus og regi på To Norway, Home of Giants, som var Norges bidrag til Festival Rose d'Or (fjernsynsunderholdningsfestivalen i Montreux). Som skuespiller spilte han bl.a. i filmer som Mannen som ikke kunne le fra 1968 og Norske byggeklosser fra 1972.

Bjørn Sand var bror av skuespiller Rolf Sand og gift med tidligere skuespiller, nå innehaver av tobakksforretning, Unni Bernhoft (Sand). Han er faren til skuespilleren Simen Sand og TV-produsent Jon Ola Sand.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Album[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Store norske leksikon, Store norske leksikon-ID Bjørn_Sand[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Norsk biografisk leksikon, nbl.snl.no[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Plateboksen – Arne Bendiksen – Diskografi – EP-er

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]