Bisotun

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bisotun
LandIrans flagg Iran
ProvinsKermanshah
Befolkning4 942[1] (2016)
Høyde o.h.1 297 meter
Kart
Bisotun
34°23′59″N 47°26′42″Ø

Behistuninnskriftene beskriver storkongen Dareios I' seirer på tre språk.
Bahram som den greske helt Herakles, statue i Bisotun

Bisotun (persisk: بيستون‎; også romanisert som Bīsotūn; også kjent som Bīsītan og Bīsītūn)[2] er en by i og hovedstaden i distriktet Bisotun i Harsin fylke i provinsen Kermanshah i Iran.

Ved folketellingen i 2006 var folketallet på 2.075 innbyggere, i 527 familier.[3]

Byen ligger ved foten av Bisotunfjellet. På dens side er et berømt kulturminne fra oldtiden. Den nordlige forgrening den persiske kongeveien, fra Babylon til Ekbatana og videre over til handelsveiene til Sentral-Asia og Kina, passerte foten av fjellet. I bergveggen etterlot kong Darius I seg Behistuninnskriftene.

Fra seleukidenes tid er det en Heraklesstatue her. Ved siden av den tilføyde partiske konger noen relieffer. Herskere fra sen sassanidisk tid klargjorde en annen stor klippeflate for noe et relieff som skulle feire deres seier. Dette ble ikke fullført, for snart etter nådde den arabiske invasjon området. Senere folklore knyttet stedet til legenden om Farhad og Shirin.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «جمعیت به تفکیک تقسیمات کشوری» (persisk). Besøkt 29. oktober 2023. 
  2. ^ Bisotun finnes på GEOnet navnetjener, bak denne lenken, ved å åpne Advanced Search box, og skrive inn «-3056492» i «Unique Feature Id» formen, samt klikke på «Search Database».
  3. ^ «Folketellingen i Den islamske republikk Iran, 1385 (2006)». Den islamske republikk Iran. Arkivert fra originalen (Excel) 16. november 2010. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]