Den persiske kongeveien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Den persiske kongeveien var i antikken en landevei som den persiske kong Dareios I lot anlegge i det 5. århundre f.Kr.. Dareios lot veien bygge for å muliggjøre effektiv kommunikasjon gjennom hele hans urstrakte rike fra Susa til Sardes. Kurerene kunne tilbakelegge de 2.700 km på syv dager. Den greske historiograf Herodot skrev: «Det er ikke noe i verden som beveger seg hurtigere enn disse persiske kurerer». Herodots lovprisning av disse budbringere – «Verken snø, regn, hete eller nattens mørke forhindrer dem fra at nå det mål som er blitt satt for dem, med aller største fart» – har inspirert til det uoffisielle motto for moderne postvesener.

Kongeveiens rute[rediger | rediger kilde]

Veiens rute er blitet rekonstruert fra Herodots beskrivelser, arkeologiske undersøkelser og andre historiske kilder. Den begynte mot vest i Sardes (omkring 100 km øst for det moderne Tyrkias Izmir), gikk østover gjennom det som nå er den sentrale nordlige del avf Tyrkia, til den assyriske hovedstad Ninive (tett på dagens Mosul i Irak), og derfra videre mot sør til Babylon (ved våre dagers Bagdad i Irak). I nærheten av Babylon formoder man at veien har delt sig i to, hvor den ene gikk mot nordvest gjennom Ekbatana og videre over i Silkeveien, mens den annen fortsatte mot øst gjennom den senere persiske hovedstad Susa og endte lengre mot sørøst i Persepolis.

Kongeveiens historie[rediger | rediger kilde]

Ettersom veien verken fulgte den korteste eller den lettest tilgjengelige rute melloem Perserrikets viktigste byer, er det arkeologenes antagelse at den vestlige del av vejen opprinnelig ble anlagt av de assyriske konger, fordi veien går rett gjennom hjertet av deres gamle rike. De østlige deler av ruten i våre dages nordlige Iran faller sammen med den viktige handelsrute som kjennes som Silkeveien.

Der er i stedet enighet om at Dareios' innsats i Kongeveiens utvikling dreier seg om forbedring av selve veiene samt ved å forbinde de enkelte deler til en helhet, så den kunne fungere som basis for den effektive kommunikasjon ved hjelp af rikets pirradaziš, budbringere.

Kongeveiens bygging etter Dareios' innsats var av en kvalitet som gjorde at også romerne fant å kunne bruke dem.

En bro ved Diyarbakır i Tyrkia står fra denne periode som et minne om veien.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Lockard, Craig A. Societies, Networks, and Transitions, A Global History. Boston, MA: Houghton Mifflin Company, 2008.
  • «The Persian Royal Road». Livius: Articles on Ancient History. Besøkt 16. februar 2005. 
  • «The Royal Road». The History of Iran on Iran Chamber Society. Besøkt 5. mai 2006. 
  • «The Persian Royal Mail». Rivers From Eden. Arkivert fra originalen 16. februar 2014. Besøkt 7. november 2011.