Birger Svihus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Birger Svihus
Født16. mars 1966[1]Rediger på Wikidata (58 år)
BeskjeftigelseForsker Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Birger Svihus (født 1966) er en norsk landbruks- og ernæringsforsker. Han er professor ved Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Svihus tok en doktorgrad om bygg i fôret til kyllinger i 1997.[2] Siden 2005 først og fremst hatt humanernæring som forskningsfelt. Han har utgitt flere bøker om ernæring og matproduksjon. I sin bok fra 2016, Spiselig - En fortelling om maten og mennesket, drøftet fortrinn med moderne industrielt landbruk og argumenterte for at motstand mot moderne driftsformer (som motstand mot genmodifisering og tiltro til økologisk mat) var basert på en form for luddisme.[3][4] Svihus har argumentert for at økt vektlegging av god smak og kokkekunst kan ha ført til at oppmerksomhet om hvor sunn mat er blir fortrengt: Kokkene har blitt «løftet opp fra en beskjeden tilværelse svettende bak lukkede dører i restaurantenes kjøkken, til et slags hedonistisk presteskap med stor innflytelse over folks oppfatninger om sunn og god mat.»[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.birthday.se[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Birger Svihus Våtlagring og vannbehandling av bygg : virkning på kjemisk sammensetning og næringsverdi for slaktekylling Avhandling: Avhandling (dr. scient.) - Norges landbrukshøgskole, Ås, 1997
  3. ^ «Ja til moderne industrilandbruk». Besøkt 4. juli 2016. 
  4. ^ Aasne Jordheim (20. mai 2016). «Rendyrket om mat - Boka for den som vil bli slank, sunn, klimavennlig – og litt utfordret». Forskerforum. 
  5. ^ https://web.archive.org/web/20160818060610/http://forskning.no/blogg/matbloggen/ny-nordisk-matforvirring. Arkivert fra originalen 18. august 2016. 

Bibliografi[rediger | rediger kilde]