Hårek den hardbalne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Suvenirbutikk med Hårek-dekor i temaparken Islands of Adventure i Florida i USA.

Hårek den hardbalne (engelsk originaltittel Hägar the Horrible) er en tegneserie skapt av den amerikanske tegneren Dik Browne (1918–1989) i 1973. Hårek er en avisserie med både dagsstriper og søndagssider og eies og distribueres av King Features Syndicate. Siden 1988 har Brownes sønn Chris Browne tegnet Hårek. I Norge er det Gard Espeland som oversetter serien til nynorsk for Bulls Pressetjeneste.

Hårek er en viking fra middelalderen som konstant drar på plyndretokt til England. Hjemme har han kona Gyda, barna Frode og Møyfrid pluss hunden Fenris og anda Kvakk. Med seg på tokt har han kompisen Kark, som har en jerntrakt på hodet og er dum som et brød. Det finnes også andre personer som er med, blant annet Seidmannen (en druideliknende lege), en dragedreper i rustning, mannskapet til Hårek og eieren av et slott i England.

Tegneserien er full av humor, både den enkle med illustrerte vitser, ordspill og merkelige situasjoner, og den litt mer dype som Gydas meninger og sånt som tar litt tid å forstå.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]