Bilitt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 60°40′18″N 010°54′23″Ø

Bilitt gamle mølle.

Bilitt er en tettbebyggelse i Østre Toten, mellom Lena og Skreia. Stedet ligger ved fylkesvei 33, der fylkesveien mot Østlia og Kapp tar av. I dag (2017) er det en kiosk og et bakeri her. Det er også noe boligbebyggelse.

Bilitt var opprinnelig en husmannsplass under garden Kvem, nevnt i skriftlige kilder midt på 1700-tallet. Navnet betyr sannsynligvis "rasteplass"/"vertshus", jf. Bislett i Oslo. Stedet lå sentralt til etter den gamle bygdevegen som gikk østover mot Mjøsa.

Rundt 1850 begynte Bilitts storhetstid. I 1850 starta produksjonen ved Bilitt Brænderi, og i 1875 kom det første landhandleriet. Omtrent samtidig var det dessuten meieri og telefonsentral her. Kommunikasjonsutviklinga løfta også Bilitt. Den nye hovedvegen gjennom Skreifjella til Minne (dagens fylkesvei 33) åpna ca. 1885, like før den nye vegen til Kapp. Bilittkrysset ble et sentralt sted. Neste trinn var åpninga av Skreiabanen i 1902, da Bilitt fikk egen jernbanestasjon. I stasjonsbygningen fikk Bilitt også postkontor, med adresse 2856 BILITT (først skrevet BILIT). Postkontoret ble i 1905 flytta til handelsstedet Fram.

Virksomheten på Bilitt ble gradvis mindre etter andre verdenskrig. Brennerisentraliseringa rundt 1957 satte en stopper for spritproduksjonen, og persontrafikken på Skreiabanen ble nedlagt i 1963. På 1990-tallet ble både mølla, postkontoret og butikken nedlagt. I de gamle butikklokalene holder nå et pizzabakeri til ( Også nedlagt).

Bilitt hadde forøvrig 3 dagligvarebutikker, Malme, Espelid og Lundstad. Lundstad drev også kiosk og etterhvert gatekjøkken som fortsatt eksisterer (per 2009).

Malme drev også stedets eneste bensinstasjon.

På det store landhandleriet (Espelid) var det også fryseri, hvor lokalbefolkningen leide fryseboks og oppbevarte mat. Her kom også det første postkontoret som senere fikk nye lokaler tilknyttet et nybygg på Lundstadbutikken. Lundstadbutikken var den siste dagligvarebutikken som ble lagt ned og senere ble lokalene overtatt og pizza som take-away ble laget der.

Mølla har fortsatt en liten produksjon.

Brenneriets underetasje ble overtatt av brødrene Bratberg som hadde bil/lastebilverksted der og 2 og 3 etg ble overtatt av POLAR, som produserte telt, soveposer, nylonbelter m.m. På stedet hvor Brenneriet stod ble et lager og pakkeri for Norgesfrukt bygget opp og etablert på 1990 tallet og holdt det gående som Norgesfrukt og deretter ICA frem til 2007. (howie@spray.no)

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Nettum, Herman: Bilitt, i årboka Totn 1978, s. 330-341.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Poststeddatabasen: Bilitt poståpneri