Bilhorod-Dnistrovskyj

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bilhorod-Dnistrovskyj
Akkerman aerial.JPG
Posisjon

Bilhorod-Dnistrovskyj
46°11′00″N 30°20′00″Ø
Akkermanfestningen

Bilhorod-Dnistrovskyj (ukrainsk: Білгород-Дністровський) er en havneby på høyre bredd av Dnestr-limanen (ved Dnestr-estuaret og Svartehavet) i Odessa oblast (provins) sørvest i Ukraina i den historiske regionen Bessarabia. Byen er det administrative senteret i Bilhorod-Dnistrovskyj rajon. Byen har ca 50.000 innbyggere.

Området der byen ligger i dag var en fønikisk koloni kalt Ofiusa og senere en gresk koloni kalt Tyras, som også var navnet grekerne brukte om elva Dnestr. Østromerne kalte kolonien Asperon, Maurokastron eller Leukopolis. På tyrkisk het byen Turla mens byen under Republikken Genova het Montecastro eller Asprokastron.

Byen ble del av Fyrstedømmet Moldavia i 1359 og festningen ble utbygd i 1407 under Alexander den snille og i 1440 under Stefan den store.

Fra 1503 til 1918 og 1940-1941 het byen Akkerman og fra 1918 til 1944 hadde byen det rumenske namnet Cetatea Albă, som betyr «det hvite citadellet», mens russerne oversatte det til Belgorod-Dnjestrovski (Белгород-Днестровский), som betyr «den hvite by ved Dnestr».

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Galleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]