Bilander

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
En illustrasjon av en europeisk bilander

Bilander er en betegnelse på et mindre europeisk handelskip eller en kystfarer med to master fra 1700- og 1800-tallet langs Den engelske kanalen fra den nederlandske kysten i nord til den franske vestkysten. Betegnelsen kom av hensikten med seilfartøyet som en kystfarer ettersom ordet kom fra Nederland. «Bei lander» betyr «nærhet av land»nederlandsk.

Med utgangspunktet i de engelske, belgiske, nederlandske og franske havner seilte bilanderene også betegnet som billander eller be´landre nordover til Nordsjøen eller sørover til Middelhavet. Bilanderen hadde også midlertidig en plass som passasjerfartøy til det amerikanske kontinentet i den første halvdelen av 1700-tallet.

Den typiske bilanderen har to master, med to til tre skværseil på formasten og latinseil samt et eller to toppseil på hovedmasten som var høyere enn formasten. Den kunne ha et deplasement på under 100 tonn som et åpent skip med slette dekk. Noen ganger var sidesverd som senkes ned i vannet som ekstra kjøl montert på lesiden. Den var normalt kravellbygd, men det fantes også klinkbygd versjoner.

En variant av denne typen var tatt i bruk på de nederlandske kanalene der den omtales som bijlander uten skipstekniske slektskap. Varianten var flatbunnet med én mast rigget med luggerseil med deplasement på 24 tonn. De allerste minste varianter av bilanderen har blitt betegnet som «demi-bélandre» eller «demy bellandre» på det europeiske fastlandet.

Den amerikanske bilanderen[rediger | rediger kilde]

I begynnelsen på 1700-tallet utviklet de lokale skipsbyggerne en egne type betegnet som «bilander» som kystnærende fraktfartøy fra havnestedene på New England. Den amerikanske bilanderen var også benyttet som fiskefartøyer utenfor Newfoundland.

Til forskjell fra den europeiske bilanderen hadde dette fartøyet halvdekk på akterskipet, to master med skværseil og luggerseil og butte stevner. Den alminnelige lengden på den amerikanske bilanderen er oppgitt til cirka 23 meter.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Aak to Zumbra, a dictionary of the World`s Watercraft, Basil Greenhill, 2000 ISBN 0-917376-46-3