Beyşehir

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Beyşehir
Taş Köprü (Steinbrua) er ei historisk demning i Beyşehir.
LandTyrkias flagg Tyrkia
RegionSentral-Anatolia
ProvinsKonya
TidssoneUTC+2
Postnummer42700
Befolkning73 768 (2019)
Høyde o.h.1 205 meter
Nettsidewww.beysehir.gov.tr/
Politikk
Borgermesterİzzet Taşcı
Posisjonskart
Beyşehir ligger i Tyrkia
Beyşehir
Beyşehir
Beyşehir (Tyrkia)
Kart
Beyşehir
37°41′12″N 31°43′50″Ø

Beyşehir er en by og et distrikt i provinsen Konya i Sentral-Anatolia i Tyrkia. Byen ligger på sørøsstsiden av Beyşehirsjøen mens Taurusfjellene ligger i vest og sørvest. Byen har litt over 30 000 innbyggere[1], mens hele Beyşehir-distriktet har litt over 70 000 innbyggere[2].

I antikken het byen Pisidia.

Tyrkere fra Beyşehir i Norge[rediger | rediger kilde]

Selv om det hadde kommet enkelte tyrkere til Norge allerede på 1940- og 1950-tallet, var det først i begynnelsen av 70-tallet at den store tyrkiske innvandringen til Norge startet, med et titalls tyrkere som hadde utvandret fra Beyşehir, nærmere bestemt fra landsbyen Göynem[3], til Norge for å jobbe på Liermoen Torvstøfabrikk i Aurskog-Høland[4]. Mange av dagens norsk-tyrkere, som utgjør litt over 16 000 inkludert tyrkisk-kurdere, kommer nettopp fra Beyşehir, og kunne feire 40-årsjubileum i 2012[5][6].

På grunn av den store utvandringen fra Beyşehir og landsbyene rundt til Drammen har politikere fra Drammen og Beyşehir gjensidig besøkt hverandre, og i 2003 fikk en plass ved innkjøringen til Beyşehir navn etter Drammen[7].

Severdigheter og kultur i Beyşehir[rediger | rediger kilde]

Beyşehir ligger rett ved siden av Beyşehirsjøen (tyrkisk Beyşehir Gölü), som er landets nest største innsjø og største ferskvannssjø[8]. Den har fått navnet etter byen Beyşehir, og får vannet sitt via elver fra Sultanfjellene. Innsjøen har et areal på 650 km² og er 45 km lang og 20 km bred. Dypeste punktet er 10 m. Det finnes 32 øyer her, og området er Beyşehirs nasjonalpark. Det finnes også mange ulike fuglearter i området[9].

Hver sommer feires Beyşehirsjø-festivalen i Beyşehir, hvor både lokale og nasjonale artister opptrer på scenen, og det blir holdt konkurranser i ulike sportsgrener som sykling og riding. Det pågår økt handelvirksomhet under festivalsperioden. Innsjøen benyttes også til å ulike aktiviteter[10].

Beyşehir er foruten dette kjent for Steinbrua, som er en historisk kombinasjon av bru og demning bygget av osmanene i årene 1907-1914.

Eşrefoğlu-moskeen fra 1200-tallet, bygget av seljukene, er en annen viktig severdighet i Beyşehir. Moskeen regnes som en del av verdensarven og er under beskyttelse av UNESCO[11]. Det finnes i tillegg flere historiske moskeer og andre bygninger i Beyşehir.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]