Bettie Page

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bettie Page
Bettie Page.jpg
FødtBetty Mae Page
22. april 1923
Nashville
Død11. desember 2008 (85 år)
Los Angeles
Gravlagt Westwood Village Memorial Park Cemetery
Utdannet ved Vanderbilt University, Peabody College, Multnomah University
Beskjeftigelse Playmate (1955), glamour model, modell
Nasjonalitet USA

Bettie Page (født Betty Mae Page 22. april 1923 i Nashville i USA, død 11. desember 2008 i Los Angeles) var en amerikansk modell og pinupartist, og en av de første modellene i Playboy. Hennes stil med ravnsvart hår, pannelugg, korsetter, strømper og stiletthæler ble både da og senere mye kopiert. Med sitt image fikk Page stor betydning for den seksuelle revolusjonen på 1960-tallet. Livet hennes er skildret i flere filmer.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Bettie Page vokste opp i fattige kår som det andre av seks barn til Walter Roy Page (1896–1964) og Edna Mae Pirtles (1901–1986). I hennes barndom reiste familien rundt om i landet på leting etter arbeid og økonomisk stabilitet. Bettie, som ble seksuelt misbrukt av sin egen far,[1] måtte i ung alder ta seg av sine yngre søsken. Foreldrene ble skilt, og moren gav Bettie av nød til et vaisenhus, der hun så var i ett år.

Som tenåring eksperimenterte Bettie og hennes søstre med frisyrer, de imiterte sine idolers make-up-stiler, og Page lærte seg å sy. Alt dette kom til nytte i hennes senere karriere, idet hun selv stod for sin make-up, sine frisyrer, bikinier og klær ellers. Hun var en meget dyktig skoleelev på Hume-Fogg High School og medlem av debattklubben der.[2]

Hun avsluttet sin High School den 6. juni 1940 som årgangens nest beste og ble immatrikulert ved George Peabody College med det for øye å bli lærerinne. Den neste høsten skiftet hun studieretning til skuespill, i håp om å bli oppdaget som potensiell filmstjerne. Samtidig tok hun sin første jobb, og assisterte forfatteren Alfred Leland Crabb. I 1944 avsluttet hun College med Bachelor of Arts ab.[2]

I 1943 giftet hun seg med sin tidligere skolevenn Billy Neal kort før han ble innkalt til militærtjeneste i nnen verdenskrig. Hun flyttet noe etter fra San Francisco til Nashville, og derfra til Miami og så til Port-au-PrinceHaiti. Så kom hun tilbake til USA og søkte i 1947 om skilsmisse fra Neal.[2]

Modellkarriere[rediger | rediger kilde]

Bettie Page arbeidet i New York City som sekretær da hun i 1950 ble oppdaget av en fotograf på stranden ved Coney Island i Brooklyn. Page gikk med på å posere naken og bildene fikk stor spredning. Det var aktbilder, erotiske bilder, og det ble også pornografiske bilder. Hun ble et kjent ansikt i erotikkindistrien. Særlig oppmerksomhet ble det rundt fotoer med BDSM-motiv, blant annet for John Willies fetisjmagasin Bizarre.

Page medvirket i mange pinup-magasin. Den kanskje største publiseringen var da hun var Playboys Playmate of the Month i januar 1955.

Senere liv[rediger | rediger kilde]

Etter flere mislykkede ekteskap flyttet Page til Florida på slutten av 1950-tallet. I 1959 ble hun grepet av den avangelikale bevegelse og ble omvendt, brøt med sitt tidligere liv, og ble aktiv i en baptistkirke. Hun engaasjerte seg i den evangelikale vekkelse på flere måter. Hun gikk på Bible Institute of Los Angeles, på Multnomah School of the Bible og et opprustnbingssentrum kalt Bibletown tilknyttet en overkonfersjonell menighet i Boca Raton. I 1960-årene ville hun reise ut som misjonær til Afrika; men ettersom hun var skilt fikk hun avslag. Før hun i 1963 atter slo seg ned i Nashville, arbeidet hun for en rekke kristne organisasjoner. For å kunne reise ut som misjonær, giftet hun seg igjen med sin tidligere ektefelle Billy Neal. Men det endte nok en gang i skilsmisse.

Hun gjennomled også perioder av psykisk sykdom og ble gitt diagnosen schizofreni.[3] Periodevis led hun også av depresjoner og humørsvingninger, og i en periode var hun lagt inn for behandling på et sinnssykehus.

Bettie Page vendte til en viss grad tilbake til offentligheten på 1990-tallet og begynte atter å gi intervjuer.

Bettie Page ble rammet av lungegetennelse fulgt av ey hjrrtrinfarkt og døde eyter en tid i respirator.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Mal:Web cite im Internet-Archiv, Originalseite nicht mehr online verfügbar
  2. ^ a b c Mal:Webarchiv, lest 17. desember 2011
  3. ^ New York Daily News. 12 december 2008.