Slottsplassen (Berlin)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Koordinater: 52°31′3,4716″N 13°24′0,52200″Ø

Palast der Republik som nå er revet. I bakgrunnen Berliner Dom og Berliner Fernsehturm
Schloßplatz med Schlossbrunnen ca. 1905

Slottsplassen (tysk: Schloßplatz) er en plass på Spreeinsel i sentrum av Berlin. Den ligger ved Museumsinsel og grenser på nordvestlig side til gaten Unter den Linden.

Historie[rediger | rediger kilde]

Plassen er oppkalt etter Berlins byslott, som stod ved plassen frem til det ble sprengt av kommunistregimet i DDR i 1950. Etter sprengningen av slottet ble plassen i 1951 omdøpt til «Marx-Engels-Platz» av kommunistregimet, og ble brukt til store politiske demonstrasjoner av kommunistene og som park. I 1976 ble Palast der Republik oppført ved plassen. Etter den tyske gjenforening fikk plassen sitt gamle navn tilbake, og i 2003 ble det bestemt å rive Palast der Republik og gjenoppføre slottet. Det ble gjennomført utgravninger etter 1990 som viste at endel av slottets fundament fremdeles er der.

Adressen Schloßplatz 1 ble i DDR-tiden benyttet av Statsrådet og kaltes deretter «Staatsratsgebäude». Huset har, som en del av fasaden, innebygd slottsbalkongen der Karl Liebknecht utropte den sosialistiske republikk 9. november 1918. I dag huser bygningen to utdanningsinstitusjoner, European School of Management and Technology (ESMT) og Hertie School of Governance.