Bergen Røde Kors

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Bergen Røde Kors er Norges største lokalforening med over 4000 medlemmer og over 1000 frivillige. Foreningen ble stiftet 4. mai 1894 og er en selvstendig forening som representerer Norges Røde Kors og Hordaland Røde Kors innenfor sitt geografiske område. Lokalforeningen er ansvarlig for all Røde Kors-virksomhet i sitt lokalmiljø.

Bergen Røde Kors sin oppgave er å arbeide for Røde Kors-bevegelsens prinsipper (humanitet, upartiskhet, nøytralitet, uavhengighet, frivillighet, enhet og universalitet) og formål, ta initiativ til målrettede Røde Kors-aktiviteter, samt bistå underavdelingene med fellestiltak. Per i dag (2023) har Bergen Røde Kors 40 ulike aktiviteter rettet mot eldre, barn og unge, innvandrere og flyktninger, kvinner i spesielt vanskelige situasjoner, innsatte i fengsel, tidligere innsatte, pasienter i rusomsorgen og pasienter i psykisk helsevern. I tillegg har lokalforeningen eget hjelpekorps og en stor ungdomsorganisasjon som jobber med seksuell helse, regler i krig, integrering etc.

Det er de tillitsvalgte som bestemmer hvordan organisasjonen skal drives, og hvilke aktiviteter den skal ha. Lønnet personell legger til rette for virksomheten.

Aktiviteter[rediger | rediger kilde]

Fellesverket[rediger | rediger kilde]

Fellesverket er en åpen møteplass for ungdom - et sted hvor unge møtes og henger, lærer og mestrer - støttet av trygge, voksne Røde Kors-frivillige. Møteplassen er gratis, uten påmelding eller binding - for alle ungdommer mellom 13 og 25 år. Fellesverket ligger i Strandgaten 92, også kjent som Gågaten, i sentrum av Bergen.

Gatemegling[rediger | rediger kilde]

I Røde Kors Gatemegling får ungdom redskaper til å løse konflikter på en konstruktiv måte uten bruk av vold.

Leksehjelp[rediger | rediger kilde]

Leksehjelpen er et åpent og gratis tilbud for elever fra 10. klasse og videregående skole som trenger hjelp til skolearbeid eller bare et godt sted å jobbe med leksene.

Ferie for alle[rediger | rediger kilde]

Hordaland Røde Kors arrangerer hver sommer gratis ferieopphold for barn og barnefamilier med presset økonomi. Bergen Røde Kors har i tillegg en rekke aktiviteter og turer med Barnas Røde Kors i alle ferier.

EVA[rediger | rediger kilde]

EVA er et tilbud til utenlandske kvinner i spesielt vanskelige livssituasjoner. Røde Kors samarbeider med krisesenteret i Bergen, samt Utekontakten, og andre som kommer målgruppen i møte. Med frivilligheten som ressurs tilbyr vi individuell oppfølging også etter «kontortid» i en-til-en-kobling, samt inkluderende gruppeaktiviteter. Gruppeaktivitetene skal være sosiale, nyttige og stimulerende aktiviteter i et positivt fellesskap.

Lørdagstreff[rediger | rediger kilde]

Internasjonalt treff og lørdagslunsj på Røde Kors-huset.

Norsktrening[rediger | rediger kilde]

Norsktrening er et lavterskeltilbud der flyktninger og innvandrere trener på norsk språk i en uformell sammenheng. Norsktalende frivillige hjelper med din muntlige norsk. Norsktrening finner sted på Røde Kors-huset og på bibliotekene i Bergen sentrum og på Oasen i Fyllingsdalen.

Flyktningguide[rediger | rediger kilde]

Flyktningguide fungerer som en veiviser inn i det norske samfunnet for en som er ny i Norge. Røde Kors kobler en flyktning med en lokal frivillig i ett år.

Nettverk etter soning[rediger | rediger kilde]

Det er lett å søke seg tilbake til miljøer der du har status, har en løslatt fortalt. Nettverk etter soning er et alternativ til dette. Bergen Røde Kors driver også et gjeldsarbeid, hvor innsatte får hjelp med sin personlige økonomi.

Besøke i fengsel (visitortjenesten)[rediger | rediger kilde]

Ensomheten i fengsel er utpreget, og besøk fra en visitor kan være et kjærkomment tilskudd til en monoton fengselshverdag. Kjernen i visitormandatet er den fortrolige samtalen. Gjennom visitortjenesten får den innsatte noen å dele tankene sine med, en nøytral samtalepartner som ikke fordømmer.

Besøkstjenesten i Bergen[rediger | rediger kilde]

Besøkstjenesten er et tilbud for de som av ulike grunner føler seg ensomme, og som derfor ønsker en person de kan ha kontakt med. I Bergen har vi både én-til-én-besøk og en rekke andre aktiviteter. Blant aktivitetene er seniorkafeen Kraftverket på Røde Kors-huset, Lørdagstreff, Besøksvenn med hund, Tralletjenesten, Kvilaturer, Bergenspakken og Julekveldsarrangement.

Døråpner[rediger | rediger kilde]

Døråpner er et aktivitetstilbud som retter seg mot mennesker med psykiske helseutfordringer, rusmiddelavhengige og løslatte fra fengsel. Aktiviteten bidrar til å minske ensomhet og isolasjon og er med på å bygge sosiale nettverk. Døråpner bidrar til å bli kjent med muligheter innenfor eget lokalsamfunn og å få kunnskap om uformelle og formelle koder gjennom å delta på aktiviteter som fremmer trygghet og selvstendighet. Røde Kors arrangerer aktiviteter hver ukedag for denne gruppen.

Beredskap[rediger | rediger kilde]

Røde Kors er en beredskapsorganisasjon som er støtteaktør til norske myndigheter i tilfelle krig, kriser og større uønskede hendelser. Bergen Røde Kors har undertegnet beredskapsavtale med Bergen Kommune. Vår førstelinje ved beredskapshendelser er Hjelpekorpset. Dette er trenet mannskap med kort responstid med spesiale innen søk- og redning. Ved hendelser som krever organisasjon, utstyr og/eller mannskap utover det hjelpekorpset kan bidra med; regner vi alle frivillige og ansatte i Bergen Røde Kors som en del av den totale beredskapen. Dette er beskrevet i egen beredskapsplan og er organisert av et eget beredskapsutvalg.

Hjelpekorpset[rediger | rediger kilde]

Bergen Røde Kors Hjelpekorps ble stiftet den 6. desember 1939. Vi har rundt 150 aktive medlemmer og har beredskap året rundt i Bergen, samt hele vintersesongen på Kvamskogen.

Kompis[rediger | rediger kilde]

Kompis er en målrettet aktivitet for å sikre gode inkluderingsprosesser mellom unge flyktninger, migranter og norsk ungdom mellom 15 og 25 år. De som ønsker å være kompis kobles sammen i grupper basert på alder og felles interesser. Sammen blir de kjent, lærer språk og finner på ulike aktiviteter.

Røde Kors Ungdom[rediger | rediger kilde]

Røde Kors Ungdom driver aktivitet for unge i alderen 13-30, og er rådgivende organ for ungdomsspørsmål i Bergen Røde Kors. Vi jobber aktivt med holdningsskapende arbeid og politisk påvirkning med fokus på ung seksuell og psykisk helse, samt integrering og inkludering. Dette i form av bl.a. markeringer av ulike dager, stunts, stands, opplysnings- og kampanjearbeid, og gjennom sosiale medier og medieoppmerksomhet ellers.

Vi driver også Treffpunkt-aktiviteter, blant annet for studenter og ungdom som er innlagt på Haukeland sykehus.

Frivillige i Bergen Røde Kors Ungdom har ofte sosialt opplegg hvor de unge frivillige møtes. Videre har vi gode muligheter for kurs, kompetanseheving og samlinger over hele Norge hvor vi treffer andre frivillige og deltakere.

Barnas Røde Kors (BARK)[rediger | rediger kilde]

Barnas Røde Kors er et gratis fritidstilbud for alle barn mellom 6 og 13 år. Barnas Røde Kors i Bergen har aktivitet i flere bydeler, samt arrangerer turer og aktiviteter i alle ferier.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]