Guajira

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Guajira (uttales: góa_hira) er en cubansk musikkstil som kan spores tilbake til 1700-tallet, og som har sine musikalske røtter i kvegområdene på Sentral-Cuba, dvs. først og fremst provinsene Matanzas, Villa Clara, Sancti Spíritus, Ciego de Avila og Camagüey. Av denne grunnen omtales ofte musikkstilen som cubansk countrymusikk. Sammenlignet med musikkstiler som for eksempel conga, rumba og merengue som har tydelig afrikansk opphav, sies røttene til guajira å være forankret i spansk musikk fra Andalucía i det 16. århundre.

Besetning[rediger | rediger kilde]

Besetningen i guajira bestod tradisjonelt av lutt (idag: akustisk gitar) og rytmeinstrumentene claves (to trestykker av et hardt treslag) og güiro (ofte kalt «banan» blant norske musikere) og/eller bongotrommer. Calves og güiro håndteres som regel av vokalisten. Vanligvis 3 til 5 musikere inklusive vokalisten.

Tekstene i guajira synes noen ganger å være viktigere enn rytmene, og guajira blir derfor ofte foretrukket av låtskrivere med poetiske ambisjoner. Stilen er imidlertid lite bundet og det å improvisere regnes for å være et viktig trekk ved musikkstilen.

Noen eksempler[rediger | rediger kilde]

  • «El Carretero» på platen «Buena Vista Social Club», World Circuit, produsert av Ry Cooder
  • «Al Vaivén de Mi Carreta» på platen «Ñico Saquito – Good-bye Mr Cat», World Circuit
  • «A Orillas del Cauto» på platen «Ñico Saquito – Good-bye Mr Cat», World Circuit