Hopp til innhold

Ben Hur (1907)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ben Hur
Generell informasjon
FilmtypeStumfilm
SjangerHistorisk drama
Utgivelsesår1907
Prod.landUSA
Lengde15 min.
Bak kamera
RegiHarry T. Morey
Sidney Olcott
Frank Rose
ManusforfatterGene Gauntier
Lew Wallace (roman)
Foran kamera
MedvirkendeHerman Rottger
William S. Hart
Annen informasjon
Budsjett$ 500
Prod.selskapKalem Company
Eksterne lenker

Ben Hur er en 15 minutter lang stumfilm fra 1907. Det er den første filmen basert på Lew Wallaces roman Ben-Hur: A Tale of the Christ, som var en av de bestselgende bøkene da filmen kom ut. Den var regissert av Sidney Olcott og produsert av Kalem Company.

Siden filmen er bare 15 minutter lang, ble bare en liten del av historien filmet. Filmen fokuserte på vognløpet, som ble filmet på stranda i New Jersey. Lokale brannmenn spilte vognførerne og hestene, som normalt trakk brannvognene, trakk vognene i løpet.

Filmen er mest kjent for å sette presedens når det gjelder opphavsrett. Wallace døde i 1905, to år før filmen ble laget, og rettighetene til boken gikk derfor over til hans etterkommere. Filmen ble laget uten deres tillatelse, noe som var vanlig på den tiden. Filmmanuskriptforfatter Gene Gauntier skrev i sin selvbiografi fra 1928 om hvordan filmindustrien på denne tiden krenket alt mulig. Etter at filmen ble ferdig saksøkte Harper and Brothers og etterkommerne Kalem Company, Motion Picture Patents Company og Gauntier for krenkelse av forfatterretten. Saksøkerne vant saken i høyesterett i 1911 og Kalem Company måtte betale etterkommerne $25 000.

Rolleinnehavere[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]