William Surrey Hart

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
William Surrey Hart
Williamshart.jpg
Født6. desember 1864
Newburgh
Død23. juni 1946 (81 år)
Newhall
GravlagtGreen-Wood Cemetery
Ektefelle Winifred Westover (1921–1927)
Beskjeftigelse
7 oppføringer
Manusforfatter, filmprodusent, filmregissør, skuespiller, teaterskuespiller, skribent, filmskuespiller
NasjonalitetUSA
IMDbIMDbRedigere på wikidata

William Surrey Hart (født 6. desember 1864 i Newburgh i New York, død 23. juni 1946) var en amerikansk skuespiller fra stumfilmens æra, manusforfatter, regissør og produsent.

William hadde to brødre og fire søstre og hans far var av irsk herkomst, og hans mor hadde tyske forfedre. I tyveårene, begynte Hart sin karriere skuespiller på teater og han opptrådte ikke i en eneste film før han var i 40-årene. Hart turnerte og reiste mye mens han prøvde å få et navn for seg selv som skuespiller og han opptrådte ved Asheville Opera House rundt år 1900. Hart opptrådte også på Broadway i flere oppsetninger rundt årtusenskiftet.

Hart var spesielt interessert i å lage realistiske vestlige filmer. Filmene hans er kjent for sine autentiske kostymer og rekvisitter. Hart var gift med den unge Hollywood-skuespillerinnen Winifred Westover. Selv om deres ekteskap var kortvarig, hadde de ett barn, William S. Hart, Jr (19222004) sammen. På 1920-tallet hadde Hart flere roller robuste westernfilmer med triste kostymer og moralistiske temaer som gradvis falt av moten. For hans mange bidrag til filmindustrien, har William S. Hart blitt tildelt en stjerne på Hollywood Walk of Fame ved 6363 Hollywood Boulevard.