Hopp til innhold

Beleiringen av Stirling Castle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Beleiringen av Stirling Castle
Konflikt: Den skotske uavhengighetskrigen
DatoApril-24. juni 1304
StedStirling Castle
56°7'28,99"N 3°56'42,00"V
Resultatengelsk seier
Stridende parter
SkottlandEngland
Kommandanter og ledere
William OliphantEdvard I av England
Styrker
Ca. 30+Flere tusen+
Tap
UkjentUbetydelig

Beleiringen av Stirling Castle fra mai til 24. juli 1304 var ett slag i en rekke av minst åtte om den strategisk viktige festningen Stirling i Skottland.

I 1304 beleiret og beseiret kong Edvard I av England de skotske opprørerne som hadde befestet seg i Stirling Castle, en av den viktigste festningene i Skottland.

Etter å ha nedkjempet William Wallaces hærstyrker i slaget ved Falkirk i 1298 tok det seks år for den engelske kongen igjen hadde full kontroll over Skottland.

Beleiringen

[rediger | rediger kilde]

Den siste befestningen som skottene hadde var Stirling Castle. Armert med 12 beleiringsmaskiner begynte engelskmennene beleiringen av festningen i april 1304.

Stirling Castles ytre befestninger, sett fra sør

I løpet av fire måneder ble festningen bombardert av blykuler (strippet fra kirketakene i nærheten), gresk ild, steinkuler, og til og med en form av kruttblanding. Utålmodig på grunn av mangelen av framskritt ga Edvard I ordre til sin sjefingeniør, master James av St. George, å lage en ny, mer massiv maskin som ble kalt for «Warwolf» («Krigsulv»), sannsynligvis en særdeles stor katapult.

Garnisonen på 30 mann, ledet av William Oliphant, ga endelig opp og overga seg 24. juli[1] etter at Edvard I tidligere hadde avslått deres overgivelse innen Warwolf var blitt testet.

Historikere er usikre om hva som til slutt fikk garnisonen til å overgi seg. En forklaring kan være at Edvard maktet å fylle vollgraven med jord og stein og hadde forberedt stiger og klatretau, og garnisonen innså at de ikke ville makte å holde festningen. En annen forklaring er at Edvard klarte å slå hull i veggen med en rambukk. En tredje forklaring er utsulting.

Til tross for sitt rykte behandlet faktisk kong Edvard I fangene med overbærenhet. Han henrettet kun den mannen som tidligere hadde forrådt borgen til skottene. William Olipant ble sent i fengsel i Tower of London.

Andre beleiringer

[rediger | rediger kilde]

Det har vært minst åtte beleiringer av Stirling Castle, Skottland:

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ M. Morris: A Great and Terrible King, s. 343
Autoritetsdata