Before the Devil Knows You're Dead

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Before the Devil Knows You're Dead.
Generell informasjon
UtgivelsesårUSA 6. september 2007
Prod.landUSA USA
Lengde123 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegissørSidney Lumet
ManusforfatterKelly Masterson
MusikkCarter Burwell
Foran kamera
MedvirkendePhilip Seymour Hoffman
Ethan Hawke
Albert Finney
Rosemary Harris
Marisa Tomei
Brian F. O'Byrne
Annen informasjon
Budsjett$18 million
Prod.selskapTHINKfilm
Eksterne lenker

Before the Devil Knows You're Dead er en actionfilm fra 2007 regissert av Sidney Lumet, hans siste spillefilm før han døde i 2011. hovedrollene spilles av Philip Seymour Hoffman, Ethan Hawke, Marisa Tomei og Albert Finney. Tittelen kommer fra det irske ordtaket: "Kan du være i himmelen en hel halvtime før djevelen vet at du er død". Filmen går mange ganger frem og tilbake i tid, og enkelte scener blir vist fra forskjellige synsvinkler.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Andy Hanson (Philip Seymour Hoffman) er en finansdirektør ved et firma for eiendomsmeglere i New York City. En revisjon av hele firmaet er like rundt hjørnet, og Andy vet at denne revisjonen vil avsløre at han har underslått fra sin arbeidsgiver for å betale for sitt rusmiddel-bruk. Andy planlegger å flykte til Brasil, fordi han tror at det ikke finnes noen utleveringsavtale mellom Brasil og USA. For å få tak i de nødvendige økonomiske midler til reisen og for å etablere seg i Brasil, klekker han en plan og får hjelp av broren sin, Hank (Ethan Hawke), som selv har behov for penger til å betale barnebidrag og for privatskolen til datteren sin. Hank har hatt en langvarig affære med Andys kone, Gina (Marisa Tomei), som er misfornøyd med ekteskapet sitt med Andy.

Hank er den velmenende av brødrene, men svak, feig og lett å dominere for hans sterkere eldre bror, en hensynsløs svindler. Andy er ofte irritert og misunnelig på sin yngre bror som fikk mer kjærlighet og hengivenhet fra sine foreldre enn han gjorde i barndommen. Andy planlegger å rane gullsmed-forretningen til foreldrene sine, og Hank går motvillig med på dette. Andy mener at han ikke kan være med på selve ranet fordi han var i nabolaget nylig, og derfor kan bli gjenkjent. De antar at kun Doris, en eldre kvinne som arbeider for foreldrene deres, skal være butikken. Andy mener at det bare er nødvendig å bruke en lekepistol, og at forsikringen vil kompensere for de stjålne varene. Andy planlegger å selge smykkene via en forhandler som faren hans kjenner, og han forventer å få igjen cirka 120 000 dollar fra ranet.

Uten å konsultere Andy, ansetter Hank en bekjent, Bobby Lasorda (Brian F. O'Byrne), en erfaren tyv, for å hjelpe ham med ranet, fordi han er for redd for å gjøre det alene. Bobby viser ham en ekte pistol, og bestemmer seg for å begå ranet selv. Det ranerne ikke vet er at brødrenes mor, Nanette (Rosemary Harris), er vikar for Doris når ranet finner sted. Ranet går galt når Nanette trekker en pistol mot Bobby, og de havner i en skuddveksling. Bobby dør i butikken, og Nanette faller i koma. Hun dør en uke senere på sykehus når ektemannen Charles (Albert Finney) går med på å koble henne av respirator. Charles, misfornøyd med politiets etterforskning, bestemmer seg for å granske ranet på egen hånd, og han blir besatt av å finne ut hvem som var involvert. Senere blir Hank konfrontert av Bobbys bror Dex (Michael Shannon), som krever økonomisk kompensasjon for Bobbys' død for å ta seg av søsteren sin, Chris (Aleksa Palladino), Bobbys enke. Andy er borte fra kontoret sitt, og hans overordnede på jobben prøver gjentatte ganger å kontakte ham angående uregelmessigheter i regnskapet som ble avdekket under revisjonen.

Andy og Charles har en lang samtale, og Andy sier han alltid har følt seg som en outsider i familien. Samtalen utvikler seg til en krangel, og Charles slår til ham. Andy går sin vei umiddelbart, og i sitt eget hjem har Andy et følelsesmessig sammenbrudd på grunn av forholdet til faren sin. Senere, forteller Andys kone at sjefen hans har prøvd å komme i kontakt med ham, og hun uttrykker sin økende frustrasjon over ekteskapet deres. Andy, er opptatt med å dekke over for underslagene sine fra bedriften, og han reagerer knapt når Gina sier at hun vil gå fra ham. Gina prøver å få en følelsesmessig reaksjon fra ham, og avslører sin affære med Hank før hun går sin vei. Charles, som leter etter informasjon om ranet, besøker den samme mannen som Andy planla å selge smykkene til etter ranet. Etter en krangel som indikerer at Charles og gullsmeden har kjent og mislikt hverandre i flere tiår, gir gullsmeden Andys visittkort til Charles, og avslører at Andy nylig kom til ham og ønsket å selge noen kostbare smykker. Charles begynner umiddelbart å lete etter Andy. Andy prøver å løse utpressing-situasjonen med Dex ved å rane en heroin-selger, og deretter planlegger han å flykte utenlands.

I heroin-selgerens leilighet stjeler Andy og Hank pengene hans. Hank blir sjokkert over at Andy i kaldt blod dreper heroin-selgeren og kunden som tilfeldigvis var der. Brødrene går for å betale Dex, men Andy impulsivt dreper ham også av frykt for at Dex skal fortsette å presse dem for penger. Andy har også planer om å drepe Bobbys enke, men Hank nekter. Andy slår til Hank med pistolen sin, og avslører at han vet alt om Hanks forhold til Gina. Chris skyter og skader Andy med pistolen til Bobby. Hank forlater broren sin og legger igjen litt penger til Chris før han flyktet med pengene, narkotika og brukerutstyret som de sjal fra heroin-selgeren. I mellomtiden leter Charles fremdeles etter Andy. Andy bryter sammen og beklager til faren sin for alt, og han forklarer at Nanettes død var en ulykke. Charles godtar tilsynelatende unnskyldningen hans før han kveler Andy med en pute. Andy prøver å stoppe faren sin, men blir raskt overmannet.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]