Before I Go to Sleep

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Before I Go to Sleep
Generell informasjon
Prod.landStorbitannia
USA
Frankrike
Sverige
Lengde92 [1] min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiRowan Joffé
ProdusentAvi Lerner
Liza Marshall
Mark Gill
Matthew O'Toole
Ridley Scott
ManusforfatterRowan Joffé
Basert påBefore I Go to Sleep 
av S. J. Watson
MusikkEdward Shearmur
SjeffotografBen Davis
KlippMelanie Oliver
Foran kamera
MedvirkendeNicole Kidman
Mark Strong
Colin Firth
Anne-Marie Duff
Annen informasjon
Budsjett22 millioner dollar[2]
Totalomsetning15 060 457 dollar[3]
Prod.selskapStudioCanal
Millennium Films
Scott Free Productions
Film i Väst
DistributørClarius Entertainment
Premiere
  • 4. september 2014 (2014-09-04) (New Zealand)
  • 5. september 2014 (2014-09-05) (Storbitannia)
Eksterne lenker

Before I go to sleep er en 2014 britisk-amerikansk-fransk-svenske mysterium thriller og film, som er skrevet og regissert av Rowan Joffé. Filmen er basert på S. J. Watsons roman med samme navn, fra 2011.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

40 år gamle Christine Lucas (spilt av Nicole Kidman) våkner i en seng sammen med en ukjent mann hun ikke kjenner, i et ukjent hus. Mannen forklarer at han er ektemannen hennes, Ben, og at Christine fikk en hjerneskade på grunn av en bil-ulykke 10 år tidligere. Christine våkner opp hver morgen, uten å huske noe som helst fra livet hennes. Christine går til behandling hos Dr. Nasch (spilt av Mark Strong) en psykolog ved et nær-liggende sykehus som gir henne et videokamera for å registrere hva hun gjør hver dag. Han ringer henne hver morgen, for å minne henne på å se på videoen i kameraet. Dr. Nasch gir Christine beskjed om å holde kameraet skjult for ektemannen Ben, og han avslører at hukommelsestapet hennes egentlig skjedde etter at hun ble angrepet i nærheten av et hotell ved flyplassen. Både Christine og psykologen tror at Ben fortalte Christine at det var en bil-ulykke for å unngå å opprøre henne.

I løpet av behandlingen til Dr. Nasch husker Christine så vidt en rødhåret kvinne ved navn Claire. Ben forteller henne at Claire var en tidligere venninne som ikke kunne takle Christines nye tilstand, og hun derfor avsluttet all kontakt med Christine. Senere husker Christine at hun hadde en sønn. Hun konfronterer Ben i den tro at han har gjemt barnet deres. Men Ben forteller at sønnen deres døde av hjernehinnebetennelse da han var 8 år gammel. Christine husker også navnet Mike, og tror dette kan være navnet på angriperen hennes - som hun forteller til Dr. Nasch. Han gir henne en klem for å trøste henne, og kysser henne nesten. Men Christine trekker seg tilbake, og legger merke til legens navnelapp hvor fornavnet hans er Mike. Christine løper vekk ham, men han tar henne igjen og gir henne et beroligende middel. Dr. Natch forteller henne senere at hun var veldig opprørt. Han forteller også at han har romantiske følelser for henne, og han mener at han ikke kan behandle henne lenger.

Christine oppdager også at Ben flere år etter angrepet hennes hadde plassert henne ved en institusjon og hadde tatt ut skilsmisse fra henne. Men senere forandret han mening, og tok henne med seg hjem for å bo hos ham. Christine får vite at Claire tidligere hadde forsøkt å kontakte henne ved institusjonen. Christine får tak i Claires telefonnummer fra Dr. Nasch, og hun møter henne. Claire avslører at Ben og Claire hadde et sex en gang, på grunn av deres delte sorg over Christines hukommelsestap. Etter å ha følt seg forpliktet til å holde Ben og Christines ekteskap intakt, avsluttet Claire kontakten med dem. Claire gir Christine et brev skrevet til Claire av Ben. Han ba Claire om å gi dette brevet til Christine hvis hun noen gang ble frisk nok til å lese brevet. I brevet forteller Ben at han elsker Christine, men at han måtte forlate henne for sønnen Adams skyld. Den unge sønnen deres, Adam, klarte ikke å forstå Christines hukommelsestap hver morgen. At Christine ikke husket hennes egen sønn, gjorde Adam opprørt. Adam begynte også å være redd for henne. Ben trodde derfor at for Adams skyld at de måtte forlate Christine, og han ber henne om å forstå hans valg.

Christine bestemmer seg derfor å la Ben se alle videoene hun har lagd med videokameraet hennes. Men Ben beskylder Christine for å ha en affære med Dr. Nasch, han slår henne og går sint sin vei. Senere snakker Christine med Claire over telefon, og Claire ber henne beskrive den "Ben" hun lever sammen med. De forstår at dette ikke er den virkelige Ben. Sener forsøker Christine å stikke av fra huset, men "Ben" gjør henne bevisstløs. Neste morgen våkner Christine igjen uten noen hukommelse, men hun finner kameraet og ser ett opptak hvor hun sier at hun elsker "Ben" og ønsker å leve et liv sammen med ham. "Ben" ringer Christine og ber henne pakke, fordi de skal reise en tur den kvelden. Deretter besøker han Dr. Nasch ved sykehuset, og ber ham holde seg borte fra Christine.

Den kvelden tar "Ben" henne med til et hotell, i nærheten av der hun ble funnet etter angrepet på henne. Han røper at han egentlig heter Mike, mannen hun tidligere hadde en affære med. Christine husker plutselig at Mike hadde ønsket at Christine skulle avsløre hennes affære til Ben. Men Christine nektet, og den heftige krangelen deres kulminerte med at Mike angriper Christine - noe som resulterte i hennes hukommelsestap. Mike avslører også at Christines sønn Adam fremdeles er i live. Han erklærer sin kjærlighet til Christine, og han sletter alle videoene fra kameraet hennes, og uttaler at han ikke lenger er interessert i å spille rollen som Ben. Nok en slåsskamp oppstår, men denne gangen klarer Christine å slå ut Mike før hun slipper unna.

Christine forteller historien sin til videokameraet sitt, og våkner senere opp i en seng på sykehuset hvor hun får besøk av Dr. Nasch - denne gangen som en venn, og ikke som hennes terapeut. Han forsikrer henne om at mannen som var ansvarlig for tilstanden hennes har blitt arrestert. Han forteller Christine at hun har besøket, som han håper vil gi henne det store gjennombruddet de har håpet på. Christine får deretter besøk av den virkelige ektemannen Ben, og deres sønn Adam. Filmen avslutter med at Christines minner kommer tilbake igjen, når hun får øye på sønnen Adam.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Nicole Kidman

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]