Bebudelsen (Campin)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Bebudelsen - Altertavle fra Mérode
Bebudelsen - Altertavle fra Mérode
Kunstner Robert Campin
År 1427
Teknikk Olje på tre
Dimensjoner 64 × 27+63+27 cm
Plassering Metropolitan Museum of Art, New York

Bebudelsen av Robert Campin (1375–1444) er en altertavle utført som triptyk fra 1425/28. Det er antagelig bestilt til et alter i et privathjem da det er forholdsvis lite. Triptykets midtfelt viser Bebudelsen med erkeengelen Gabriel og jomfru Maria, mens det venstre sidefeltet viser ekteparet som bestilte maleriet. Til høyre ser vi Josef i snekkerverkstedet.

Motiv[rediger | rediger kilde]

Detalj, midtpanel

Sammenlignet med andre tidlige, nederlandske malerier er denne altertavlen en mindre realistisk gjengivelse av motivet, bemerk for eksempel fraværet av skygge. Likevel er også dette bildet et overgangsverk mellom en middelaldersk religiøs ikke-realistisk kirkekunst og en realistisk renessansekunst. Her er bebudelsen for første gang satt inn i en kontekst fra samtiden . Interiøret i sentralfeltet er en troverdig gjengivelse av inventar og innredning i en samtidig bolig. På samme måte er eksteriøret i sidefeltene – i høyrefeltet motivet utenfor vinduet – et realistisk grep. Ja, selve løsningen med å gjengi et landskap utenfor rommet er et grep med realistiske intensjoner.

Samtidig har de fleste elementene i bildet en symbolbetydning. Marias renhet understrekes ikke bare av liljen på bordet, av kobberkjelen og av håndkleet, men også av den ”lukkede haven” i venstrefeltet. De utskårede løvene på benkestolpene kan alludere til ”Løven av Juda”: Kristus; og hos Josef kan en musefelle på arbeidsbenken oppfattes som en henvisning til Augustins ord om ”korset som djevelens musefelle”.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]