Hopp til innhold

Bebudelsen (Campin)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bebudelsen (Campin)
Kunstnerukjent, Robert Campin, Flémallemestere
Sjangerreligiøs kunst
Årca. 15. århundre (Julian)[1]
Dimensjoner64 × 27+63+27 cm
PlasseringMetropolitan Museum of Art
Material(er)ekepanel, oljemaling

«Bebudelsen», også kalt «Merode altertavle» og «Mérodealteret», er en altertavle malt av Robert Campin (1375–1444) som triptyk i 1425/28. Det er antagelig bestilt til et alter i et privathjem da det er forholdsvis lite. Triptykets midtfelt viser Bebudelsen med erkeengelen Gabriel og jomfru Maria, mens det venstre sidefeltet viser ekteparet som bestilte maleriet. Til høyre ser vi Josef i snekkerverkstedet.

Midtpanelet i triptyket «Mérodealteret» viser «Maria bebudelse», scenen i Bibelen der jomfru Maria oppsøkes av engelen Gabriel som bebuder at hun skal bli med barn unnfanget ved Den hellige ånd.[2] Interiøret gjenspeiler inventar og innredning i en nederlandsk bolig da verket ble malt i 1425.

Sammenlignet med andre tidlige, nederlandske malerier viser «Merode altertavle» en mindre virkelighetstro gjengivelse av motivet, bemerk for eksempel fraværet av skygge tross påfallende plastisitet nettopp dannet gjennom spillet mellom lys og mørke. Likevel er også dette bildet et overgangsverk mellom en middelaldersk religiøs, ikke-realistisk kirkekunst og en visuelt realistisk renessansekunst. Her er bebudelsen for første gang satt inn i en sammenheng fra samtiden. Interiøret i sentralfeltet er en troverdig gjengivelse av inventar og innredning i en samtidig bolig. I rommet sees for eksempel kostbarheter som en posebok hos den fromme, bibellesende jomfruen og en bok på en bokpung på bordet. På samme måte er eksteriøret i sidefeltene – i høyrefeltet motivet utenfor vinduet – et realistisk grep. Ja, selve løsningen med å gjengi et landskap utenfor rommet er et grep med realistiske intensjoner.

Samtidig har de fleste elementene i bildet en symbolsk betydning. Marias renhet understrekes ikke bare av liljen på bordet, av kobberkjelen og av håndkleet, men også av den «lukkede haven» i venstrefeltet. De utskårede løvefigurene på benkestolpene kan alludere til «Løven av Juda»: Jesus Kristus; og hos Josef kan en musefelle på arbeidsbenken oppfattes som en henvisning til Augustins ord om «korset som djevelens musefelle».

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]