Hopp til innhold

Bearys

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Bearys (også kjent som Byari) er et samfunn, konsentrert omkring sydvestkysten av India, i Dakshina Kannada, et distrikt i den sørindiske staten Karnataka. Det er et etnisk samfunn som har sine særegne og unike tradisjoner og spesiell kulturidentitet. Bearysamfunnet har en viktig plass blant andre muslimske samfunn som Nawayath i Uttara Kannada-distriktet Mappilas (Moplahs) ved Malabarkysten og Labbay ved Koromandelkysten.

Bearys lokale Tulu-kulturer i Dakshina Kannada omfatter flere tradisjoner av Moplahs ved Malabarkysten.

Bearysamfunnene Dakshina Kannada eller Tulunadu er noen av de tidligste muslimer i India med en historie som går mer enn 1 350 år tilbake.[1]

Språk[rediger | rediger kilde]

Dialekten er kjent som Beary Bashe.[2] Mens muslimer i Uttar Kannada, (kalt Nawayaths) taler en konkanidialekt og mappilas i Kerala taler malayalam, og Bearys taler et språk med malayalamidiomer og tulu uttale og grammatikk.[2] Denne dialekten var tradisjonelt kjent som Mappila-malayalam på grunn av Bearys nære kontakt med Mappilas.[2]

På grunn av Tulu-innflytelse i århundrer er det oppfattet som et eget språk, nær malayalam og tulu.[2]

Media aktiviteter[rediger | rediger kilde]

Folket har spilt en viktig rolle i media aktiviteter i Tulunadu eller Dakshina Kannada distriktet. Bortsett fra å utgi et stort antall bøker på beary bashe og kannada, Utgir bearys også tidsskrifter, magasiner og aviser med go reputasjon. Helt nylig har de startet en online news portal: coastaldigest. com.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Ekteskapet hos Bearys blir sett på som en pekepinn på deres velstand og rikdom. Bryllupsfeiringen foregår vanligvis over tre dager og starter i brudens hjem med dagen før vielsen med Moilanji (hennamaling), i nærvær av nære venner og familie og moden islamskinspirert forestilling Nikah kjent som Kayeen blir fremført i brudgommens hjem også dagen før vielsen. Utveksling av girlander mellom brud og brudgom er også en del av seremonien som er en overlevning fra Tulukultur. Medgiftsystemet er fortsatt ganske vanlig blant de fleste Bearys.

På den måten er Bearylevesettet sterkt influert av jainisme De fleste ornamenter brukt Agakkar har jainisme navn Kharjana er et smykkeskrin som brukes av både Jains ogi dag har Bearys både Paunaraga og Agakkar mistet sin sosiale og økonomiske status, men noen av deres hus finnes fortsatt i Bunder-området. Disse navn vitner om deres fordums storhet.

Mat[rediger | rediger kilde]

Poo-pole og pinde

Bearymaten er sterkt influert av det sydindiske kosthold på samme måte som Mangalore-kostholdet. Maten innholdet mye kokos, curryblader, ingefær, chilli og krydder som pepper og kardemomme. Bearykosten er kjent for en spesiell biryani som er svært forskjellig andre. Risretter med både fersk og tørket fisk, kjøtt og egg står på toppen av en Bearys daglige meny.

Den økonomiske situasjon[rediger | rediger kilde]

Bearys som en gang hadde en høy sosial status, mistet gradvis sin posisjon under britisk og portugisisk styre. Deres motstand mot engelsk resulterte i at de ble nektet engelsk undervisning som etterhvert førte dem i en sosial bakevje.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ahmed Noori, Maikala, Preface to 1st edition (1960)
  2. ^ a b c d Upadhyaya, U. Padmanabha.
Autoritetsdata