Batman: The Killing Joke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Batman: The Killing Joke er et tegneseriealbum skrevet av Alan Moore og tegnet av Brian Bolland utgitt av DC Comics i 1988. En norsk utgave med tittelen Batman: Det glade vanvidd ble utgitt av Semic i 1989. Historien fokuserer på forholdet mellom superhelten Batman og hans erkefiende Jokeren med vekt på skjebnefellesskapet og de psykologiske likhetene mellom dem. Fortellingen er dels en gjenfortelling og utdypning av Jokerens opprinnelseshistorie og dels et kidnappingsdrama, der Batman tar på seg å redde politimester Gordons datter.

Fortellerteknisk er The Killing Joke å regne som en videreføring av Watchmen, som Moore fullførte året før. Historien har en stram struktur og kjennetegnes særlig av de visuelt eller verbalt sammenføyede sceneovergangene, den symmetriske oppbygningen, de visuelle gjennomgangsmotivene og den bevisste farveleggingen (av John Higgins). Albumet ble en kritisk og kommersiell suksess,[trenger referanse] og både Moore og Bolland ble belønnet med flere priser (både Harvey- og Eisnerprisen).[trenger referanse] Den norske utgaven fikk Sproingprisen for 1989.

Kilder[rediger | rediger kilde]

tegneseriestubbDenne tegneserierelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.