Watchmen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Watchmen er en tegneserie skrevet av Alan Moore og tegnet av Dave Gibbons. Den ble opprinnelig publisert av DC Comics i 12 hefter fra 1986 til 1987 og ble senere gitt ut i samleutgave. Per dags dato er Watchmen den eneste tegneserien som har vunnet en Hugo-pris og er også den eneste tegneserieromanen på Times liste over de 100 beste engelskspråklige romaner fra 1923 til i dag.

Watchmen foregår i et alternativt USA i 1985 der superhelter eksisterer og landet beveger seg nærmere og nærmere en kjernefysisk krig med Sovjetunionen. Den forteller historien om fortidige og nåværende superhelter og omstendighetene rundt det mystiske drapet på en av deres egne, superhelten Komikeren. Watchmen portretterer superhelter som virkelige mennesker som må konfrontere etiske og personlige dilemmaer, som sliter med nevroser og fiaskoer og som – med ett meget tydelig unntak – totalt mangler superkrefter i ordets vanlige forstand. Watchmens dekonstruksjon av den konvensjonelle superheltarketypen, kombinert med dens innovative bruk av cinematiske teknikker og tunge bruk av symbolikk, mangefasettert dialog og metafiksjon har influert både tegneserier og film.

Serien ble første gang utgitt på norsk i 1987 under tittelen Vektere.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Alan Moore, som ønsket å transcendere den stereotype oppfatningen av tegneserien som noe barnslig, skapte Watchmen i et forsøk på å lage "a superhero Moby Dick; something that had that sort of weight, that sort of density."[1] Moore nevner også William S. Burroughs som en av hans hovedinspiratorer under arbeidet med Watchmen og sier han beundret Burroughs bruk av "repeated symbols that would become laden with meaning"[1] i Burroughs eneste tegneserie, som ble trykket i det britiske undergrunnsmagasinet Cyclops.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c "Alan Moore Interview 1988" Johncoulthart.com (hentet 6. juni 2006)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]