Baskerlands regjering

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Baskerlands regjering
Logotipo del Gobierno Vasco.svg
Escudo del Pais Vasco.svg
TypeParliament, President, Government
EtablertConsejo General Vasco (1978-80)
Gobierno de Euzkadi (1936-79)
President
(Lehendakari)
Iñigo Urkullu Rentería
HovedkontorLakua, San Sebastián, Vitoria, Spania
Budsjett10.4 milliarder € (2012)
JurisdiksjonBaskerland
Nettsidewww.euskadi.net


Baskerlands regjering (baskisk: Eusko Jaurlaritza) er den utøvende makt i den autonome regionen Baskerland, også kjent under navnet Euskadi, nord i Spania.

Regjeringens overhode er presidenten (baskisk: lehendakari) som blir utpekt av Baskerlands parlament hvert fjerde år. Regjeringens hovedkvarter er i Lakua-distriktet i Vitoria-Gasteiz, Álava.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den første baskiske regjeringen ble nedsatt 1. oktober 1936 etter at den vedtok de første statuttene om regionens autonomi, og ble ledet av lehendakari José Antonio Aguirre (EAJ-PNV). Regjeringen var støttet av alle partiene som kjempet på republikkens side mot Fransisco Francos opprør i den spanske borgerkrigen: Frente Popular, Partido Socialista Obrero Español (PSOE), Partido Comunista de España (PCE) og Eusko Abertzale Ekintza (EAE-ANV).

Regjeringen fikk kort levetid og ble tvunget i eksil da republikanerne tapte den spanske borgerkrigen. Regjeringen forble i eksil i USA og ble ledet av Jesús María Leizaola etter Aguirres død i 1960. Den ble ikke formelt oppløst før de nye statuttene om autonomi ble godkjent etter Francos død i 1979.

I 1978 ble det pre-autonome organet det baskiske generalråd opprettet, ledet av sosialisten Ramón Rubia. Fra 1979 ble generalrådet ledet av Carlos Garaikoetxea (EAJ-PNV). Etter godkjennelsen av de nye statuttene om Baskerlands autonomi erstattet Baskerlands regjering det baskiske generalråd. Regjeringen ble opprettet i 1980 med Garaikoetxea som lehendakari.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]