Eusko Abertzale Ekintza

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Eusko Abertzale Ekintza / Acción Nacionalista Vasca (EAE-ANV)
Eusko Abertzale Ekintza / Acción Nacionalista Vasca (EAE-ANV)
Offisiell logo.
Norsk navnBaskisk Patriotisk Aksjon
Grunnlagt1930
IdeologiSosialisme, baskisk nasjonalisme

Eusko Abertzale Ekintza (spansk: Acción Nacionalista Vasca), EAE-ANV, er et baskisk nasjonalistparti. Partiet ble grunnlagt i 1930 og var det første baskiske nasjonalistpartiet med sosialistisk prorgam.[1] 16. september 2008 ble partiet forbudt av spansk høyesterett på grunn av angivelige bånd til den væpnede separatistorganisasjonen ETA.[2] Forbudet ble anket til Den europeiske menneskerettsdomstolen, som opprettholdt spanske myndigheters avgjørelse.

Historie[rediger | rediger kilde]

EAE-ANV ble grunnlagt i 1930 av baskiske nasjonalister som ikke delte det kristenkonservative EAJ-PNVs ideologi. Partiets sympatisører var i hovedsak urban middelklasse. Under Den andre spanske republikken var partiet alliert med de republikanske partiene, og tok del i Frente Popular i 1936, samt i på republikansk side i Den spanske borgerkrig.

Partiet var representert i Den baskiske eksilregjering fra 1936 til 1979. I Den spanske republikanske eksilregjering var EAE-ANV representert ved minister Tomás Bilbao fra 1938 til 1946. Etter Francos død, stilte partiet til valg i Bizkaia og Gipuzkoa i 1977. Resultatet ble 0.64% av det totale stemmetallet i Baskerland.[1]

Senere har EAE-ANV tatt del i Den baskiske nasjonale frigjøringsbevegelsens valgplattformer. Partiet valgte å ikke gå inn i Herri Batasuna da dette partiet ble stiftet i 1978. Etter at etterfølgeren Batasuna ble forbudt i 2002, gikk mange av partiets medlemmer og kandidater over til EAE-ANV i forkant av det spanske lokalvalget i 2007. Omtrent halvparten av EAE-ANVs lister ved dette valget ble erklært ulovlige, fordi kandidatene tidligere hadde stilt til valg for Batasuna, til tross for at Batasuna var et lovlig parti da disse kandidatene stilte for dem. Spanske myndigheter hevdet etterfølgende at EAE-ANV fungerte som et dekke for et forbudt parti. Dette ledet til forbudet mot EAE-ANV i 2008.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]