Hopp til innhold

Basílio do Nascimento

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Basílio do Nascimento (født 14. juni 1950 i Suai i portugisisk Timor; død 30. oktober 2021 i Dili i Øst-Timor[1]) var katolsk biskop av Baucau i Øst-Timor og formann for den timoresiske bispekonferanse (Conferência Episcopal Timorense CET).

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Basílio do Nascimento ble født i Suai til Víctor do Nascimento og Teresa Mesquita do Nascimento. Basílio gikk på barneskolen i Zumalai fra 1956 til 1958 og på barneskolen i Maliana fra 1959 til 1962. Dette ble fulgt av gutteseminaret Nossa Senhora da Fatima i Dare fra 1963 til 1969 og det presteseminaret Nossa Senhora Purificação i Évora i Portugal fra 1969 til 1976.[2]

Prest[rediger | rediger kilde]

Den 25. juni 1977 ble Nascimento presteviet i Évora. Deretter dro han til Paris, hvor han tok seg av pastoral omsorg for portugisiske og spanske immigranter.[2] I løpet av denne tiden fullførte Nascimento også en lisensiat i pastoralteologi og katekese ved Institut Catholique de Paris og fikk diplom i fransk litteratur og språk.

I 1982 returnerte han til Portugal, hvor han var sogneprest i Cano og Casa Branca og Santa Vitória do Ameixial. I Évora ble han også utnevnt til medlem av formasjonsteamet til seminaret i erkebispedømmet Évora i Vila Viçosa. Han var professor i pastoralteologi ved Det høyere teologiske institutt, spiritual ved seminaret Nossa Senhora da Purificação i Évora og også bispedømmeansvarlig i Sekretariatet for kallspastoral omsorg.[1]

I oktober 1994 kom Nascimento tilbake til Dili og ble sogneprest for menigheten Nossa Senhora do Rosário de Fátima i Ainaro. Etter at han ble deportert fra Ainaro til Dili av indoneserne i september 1995,[2] ble Nascimento biskoppelig vikar for pastorale anliggender for bispedømmet Dili i desember 1995.

Apostolisk administrator for Baucau, titulærbiskop[rediger | rediger kilde]

Pave Johannes Paul II utnevnte ham til apostolisk administrator av det nyopprettede bispedømmet Baucau og titulærbiskop av Septimunicia den 30. november 1996 og ordinerte ham til biskop den 6. januar 1997. Medkonsekratorer var kurieerkebiskopene Giovanni Battista Re og Miroslaw Marusyn.

... og apostolisk administrator for Baucau: Da Carlos Filipe Ximenes Belo trakk seg som apostolisk administrator av Dili, ble Nascimento apostolisk administrator av Dili.

Biskop av Baucau[rediger | rediger kilde]

Noen dager etter utnevnelsen av Alberto Ricardo da Silva til biskop av Dili, ble Nascimento utnevnt til biskop av Baucau den 6. mars 2004.

I 2011 ble han den første formann for Den timoresiske biskopskonferanse.[1]

Da Silva trakk seg tilbake den 9. februar 2015 av helsemessige årsaker, ble Nascimento igjen apostolisk administrator av Dili så lenge sedisvakansen varte til januar året etter.

I 2021 fikk Nascimento et hjerteinfarkt i Cova Lima. Han ble ført med fly til Dili til Hospital Nacional Guido Valadares (HNGV), hvor han døde i en alder av 71 år.[1] Han ble gravlagt den 4. november i Baucau-katedralen.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]