Kiryat Arba

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kiryat Arba i guvernementet Hebron, øst for Hebron by.
Kiryat Arbas beliggenhet i forhold til Hebron (Hebrons gamleby er lengst sør i sonen H2).

Kiryat Arba eller Qiryat Arba (hebraisk: קִרְיַת־אַרְבַּע) er en urban israelsk bosetning på den okkuperte Vestbredden. Bosetningen ligger i utkanten av den palestinske byen Hebron i Judeafjellene. Folketallet var i 2012 på 7.593 personer. Kiryat Arba blir, likesom de andre israelske bosetningene på Vestbredden, regnes i verdenssamfunnet som ulovlig etter folkeretten, skjønt Israel bestrider dette.[1]

Navn[rediger | rediger kilde]

Kiryat Arba nevnes i den hebraiske Bibel som et eldre navn for Hebron og som det sted der Abrahams hustru, Sara, døde: «Sara døde i Kirjat-Arba, det er Hebron i Kanaan, og Abraham kom for å sørge og gråte over henne» (1 Mos 23,2). Josvas bok sier: «Hebron het tidligere Kirjat-Arba, etter den største mannen blant anakittene.» (Josva 14,15). Den er også et av de steder oppført i Nehemjas bok der det bodde noen av Juda folk: «Noen av judeerne bodde i landsbyer med marker rundt: i Kirjat-Arba og småbyene som hørte til,...». Ordet Hebron er fraværende i denne omfattende oppramsingen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Etter de antijødiske pogromene særlig i 1929 men også i 1936 ble det jødiske samfunnet i Hebron utvist av britene, som styrke Palestina den gang. Transjordan erobret byen i 1948 og forbød disse jødenes tilbakevenden. Etter den israelske hærs erobring av Vestbredden i 1967, forsøkte bevegelsen Gush Emunim å gjenbefolke det jødiske kvarter i Hebron. Den israelske regjeringen nektet og utviste nybyggerne, ledet av rabbiner Moshe Levinger, men lot dem bosettes midlertidig på en nedlagt militærbase i utkanten av byen.

Etter hvert vek de midlertidige hyttene og teltene for en liten by, som de kalte Kiryat Arba.

Kiryat Arba fungerer som regionale hovedstad for alle de jødiske bosettere i Judea. Befolkningen som nådde 7500 i 2007 var helt og holdent bestående av nasjonalreligiøse sionister. Den vokste raskt på grunn av svært høy fruktbarhet og mottak integrering av mange innvandrere, blant andre mange franske jøder.

Siden år 2000 har befolkningen i byen vært et mål for palestinske angrep som har krevd mange ofre.

Grunnet høy arbeidsløshet i Hebron tiltrekker Kiryat Arba seg meget palestinsk arbeidskraft derfra.[2]

Baruch Goldstein, som den 25. februar 1994 forvoldet Hebronmassakren i 1994, bodde i Kiryat Arba, og der er også hans grav.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «The Geneva Convention». BBC. 10. desember 2009. 
  2. ^ a b Nils Metzger (20. september 2011). «Die unbeirrten Siedler von Kiryat Arba». Zeit Online. Besøkt 21. september 2011.