Bartolomé de las Casas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bartolomé de las Casas
Født11. nov. 1484[1]Rediger på Wikidata
Sevilla (kronregionen Castilien)[2]
Død17. juli 1566[3]Rediger på Wikidata (81 år)
Madrid (kronregionen Castilien)
BeskjeftigelseSkribent, teolog, krønikeskriver, jurist, historiker, menneskerettsaktivist, romersk-katolsk prest (1510–), misjonær, antropolog Rediger på Wikidata
Embete
  • Bishop of San Cristóbal de las Casas (1543–1550) Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversitetet i Salamanca
NasjonalitetSpania
GravlagtBasilica of Nuestra Señora de Atocha
Signatur
Bartolomé de las Casasʼ signatur

Bartolomé de Las Casas (født 1484 i Sevilla, død 17. juli 1566 i Madrid) var en spansk misjonær og historiker i den nye verden. Han ble berømt for sitt forsvar av de innfødtes rettigheter i mot det brutale folkemordet iverksatt av de spanske nybyggerne. Hans pamflett En kort framstilling av ødeleggelsen av [Vest]-India (Brevísima relación de la destrucción de las Indias) gir en fyldig beskrivelse av grusomhetene utført av de spanske conquistadorene.[4]

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Han ble født i Sevilla. Som en av kong Filipp II av Spanias undersåtter forklarte Las Casas at han i starten støttet de barbariske handlingene utført av sine landsmenn. Men han ble snart overbevist om at overgrepene til slutt ville føre til Spanias sammenbrudd i form av en guddommelig hevn. Ifølge Las Casas var det spanjolens ansvar å konvertere de innfødte til katolisismen og gjøre dem til lojale undersåtter i stedet for å drepe dem. For at de ikke skulle ende som slaver foreslo Las Casas at man skulle hente afrikanere til Amerika og bruke de som slaver i stedet. Senere forandret han mening om dette da han så slaveriets virkning på afrikanerne.

Han deltok på Diego Velázquez de Cuéllars reise fra Hispaniola til Cuba i 1511, og dokumenterte conquistadorenes barbariske behandling av blant annet høvding Hatuey og hans tilhengere.

Gimenez Fernandez hevder at Las Casas var etterkommer av en converso altså en spansk jøde som ble tvunget til å konvertere til kristendommen, men andre historikere følger ham ikke.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.jstor.org[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 11. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Gran Enciclopèdia Catalana, Gran Enciclopèdia Catalana-ID 0036601, besøkt 3. januar 2022[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ «Mirror of the Cruel and Horrible Spanish Tyranny Perpetrated in the Netherlands, by the Tyrant, the Duke of Alba, and Other Commanders of King Philip II». World Digital Library. 1620. Besøkt 27. august 2013.