Barbiedukke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jente i Bangalore leker med Barbie-dokker

Barbiedukke eller barbiedokke, på engelsk Barbie Doll eller oftest bare kalt Barbie, er et registrert varemerke for en leketøysdukke fra det amerikanske leketøysfirmaet Mattel. Siden 1959 er det blitt solgt enorme mengder barbiedukker i flere varianter over hele verden. Dukkene er laget i plast og har bøyelige kroppsledd. De er formet som vakre, slanke unge kvinner eller tenåringsjenter og selges med motepregede dukkeklær. Det er også blitt utviklet dukker i samme serie av unge kvinner med andre navn, hårfarger og etniske trekk. Det kom også tidlig barbiedukker formet som unge, pene menn, deriblant dukken Ken.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Dukken ble oppfunnet av Ruth Handler (1916–2002), som var gift med en av de to eierne av det dengang vesle rammefirmaet Mattel. Hun ble inspirert av datteras interesse for påkledningsdukker av papir og ville lage en tredimensjonal utgave. Hun laget en variant som etterliknet en tysk motedukke, Bild-Lilli, som var basert på en tegneseriefigur i avisa Bild og som ble produsert fra 1955 til 1964. Derfor ble det allerede fra begynnelsen produsert et stort utvalg av moteklær og tilbehør til Barbiedukkene. Dukken ble oppkalt etter dattera Barbaras kjælenavn. Barbies fulle navn er Barbara Millicent Roberts, mens kjæresten Ken heter Ken Carson.

Den første bilen til Barbie forestilte en Austin Healey i rosa.

Popularitet[rediger | rediger kilde]

Det er solgt over 100 millioner Barbiedukker over hele verden, og Barbie er fortsatt blant de aller mest kjente merkelekene.

90 % av alle jenter i alderen 3-10 år i USA eier en Barbie,[trenger referanse] og dukkens hjemmeside ble i 2007 besøkt av over 50 millioner hver måned. Barbie og Barbieprodukter anslås å selge for rundt tre milliarder dollar årlig, mens hovedkonkurrenten Bratz har en omsetning på rundt to milliarder dollar. Bratz er påkledningsdukker i en litt mer moderne stil og kom på markedet i 2001. Disse dukkene blir laget av MGA Entertainment og er en av en mengde Barbie-liknende produktserier der målgruppa er jenter[1]. Mens det for gutter brukes stadig mer penger på videospill og sportsutstyr enn på tradisjonelt leketøy, fortsetter jentene noe lenger med leker, for eksempel dukker i sosiale rollespill. Likevel har Barbie-salget vist en viss tilbakegang de siste åra.[2]

Fulla er en av en mengde konkurrerende Barbie-liknende påkledningsdukker. Fulladukkene, som kom i 2003, er blant annet utstyrt med hijab og den mest populære av slike påkledningsdukker som er beregnet for salg i Midtøsten og til muslimske barn.

Kritikk[rediger | rediger kilde]

De populære barbiedukkene har i mange år blitt kritisert for å fremme stereotype kjønnsrollemønstre og utseendefikserte kroppsidealer hos småjenter og gi et falskt bilde av de voksnes tilsynelatende glamorøse og forbruksorienterte verden.

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Barbie Girl, en internasjonal pophit fra 1997 av den dansk-norske gruppa Aqua

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]