Mattel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mattel
Org.formBørsnotert selskap
BransjeLeketøyindustri
Etablert1945
Eier(e)T. Rowe Price (2015)
The Vanguard Group (2015)
Janus Capital Group (2015)
DatterselskapMega Brands
Fisher-Price (1993–)
American Girl
Fisher-Price
Eierandel i
10 oppføringer
Dinky Toys
Phase 10
Mega Brands
Blaine
Mega Brands America
M Network
Hot Animation
Barbie
Fisher-Price
Barbie
HovedkontorEl Segundo (USA)
LandUSA
Produkt(er)dukke
brettspill
programvare[1]
Grunnlegger(e)Harold Matson, Elliot Handler
Antall ansatte31 000 (2015)
Nettstedwww.mattel.com (en)
Kart
Mattel
33°55′11″N 118°23′28″V

Mattel, Inc. er verdens største leketøysfirma etter inntekt. Firmaet ble grunnlagt i 1945 av Harold Matson og Elliot Handler (derav navnet; «matt-el»). Handlers kone, Ruth Handler, ble siden selskapets president og har fått æren for oppfinnelsen av Barbiedukken. Mattel er mest kjent for å produsere Barbie-dukker, Hot Wheels-biler, Fisher-Price-leker, Masters of the Universe-figurer og American Girl-dukker. Mattel er også en av de største lisensinnehaverne av Disney, Warner Bros, Nickelodeon og Sesame Street[2] Varemerket Barbie står i dag for mer enn 80 % av Mattels inntekter. En annen dukke fra firmaet er Lady Lovely Locks.

Mattel har hovedkontor i El Segundo, California, og har over 25 000 ansatte over hele verden. Mattel hadde en omsetning på 4,58 milliarder dollar i 2020, noe som gjør det til det nest største leketøysfirmaet i verden etter Hasbro. Mattel har vunnet flere priser for sin innovasjon, kvalitet og samfunnsansvar, blant annet å være rangert som en av de beste arbeidsgiverne for mangfold av Forbes i 2020.

Mattel har også vært involvert i flere medieprosjekter basert på sine leker, som animerte filmer, TV-serier, videospill og live-action-filmer. Noen av de mest populære Mattel-mediefranchisene er Barbie, Monster High, Ever After High, Polly Pocket og Max Steel. Mattel har også samarbeidet med andre selskaper for å lage medieinnhold basert på deres lisensierte leker, som Toy Story, Cars, DC Super Hero Girls og Thomas & Friends.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ National Software Reference Library[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Barbie-salget til værs». www.finansavisen.no (norsk). 28. juli 2021. Besøkt 21. juli 2023.