Barbershop

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Barbershop
Opprinnelse:Singverein, Jubilee, Spiritual, Blackface minstrelshows, Gospel, Klassisk musikk
Sted og tid:USA, 1800-tallet i møtet mellom afro- og euroamerikanske vokalmusikktradisjoner
Vanlige instrumenter:A cappella sang: Tenor, Lead, Baryton, Bass
Sjangerslektninger
A cappella
Regionale scener
i Norge: Fredrikstad, Bodø

Barbershop er en vokal musikksjanger fra 1800-tallets USA. Barbershop-musikk framføres vanligvis av en mannskvartett, men også av firestemt kor som synger a cappella. På verdensbasis er herresiden av barbershopkvartetter og kor organisert i Barbershop Harmony Society. I Norden heter organisasjonen SNOBS. Barbershop synges også av kvinner. Verdensorganisasjonen heter Sweet Adelines og den nordiske Nordic Light. Sjangeren stammer opprinnelig fra 1600-tallets musisering på offentlige steder i Europa (derav navnet barbershop), men ble særlig utbredt i USA fra 1800-tallet, særlig i perioden før første verdenskrig. I Norden har Barbershop flest utøvere i Sverige.

De fire mannsstemmene i barbershop kalles tenor, lead, baryton og bass, der tenor er lysest og bass dypest. Melodien ligger som hovedregel i den nest lyseste stemmen lead (også kalt annentenor i tradisjonelle kor).

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Crystal Clear app mp3.pngDenne musikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.