Baphomet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fantasifiguren Baphomet av den franske okkultisten Eliphas Lévi presentert i hans Dogme et Rituel de la Haute Magie fra 1854. Figuren forveksles ofte med Satan, men representerer ifølge Lévi blant annet dobbeltnaturen mann og kvinne, himmel og helvete, natt og dag og dikotomien i verdensaltet. Andre symboler er pentagram, ordene SOLVE («løse opp») og COAGULA («størkne») og annet.

Baphomet (fra middelalderlatin Baphometh, baffometi, oksitansk Bafometz, kanskje en forvanskning av Mahomet, latiniseringen av Mohammad) var navn på en tenkt, paganistisk guddom i kristen folketro på 1000-tallet og seinere. Da inkvisisjonen førte rettssaker mot tempelridderordenen for påstått kjettervirksomhet og avgudsdyrkelse tidlig på 1300-tallet, ble Baphomet også brukt som betegnelse for et hedensk gudebilde.

På 1800-tallet ble navnet kjent i engelsk gjennom bøker som handlet om undertrykkelsen av tempelridderne og deres gnostiske lære. Navnet fikk imidlertid ny betydning som symbol for okkultisme og satanisme da den franske okkultisten Eliphas Lévi i boka Dogme et Rituel de la Haute Magie fra 1854 tegnet en egen demonfigur som han ga dette navnet. Figuren ble framstilt med vinger, kvinnebryster, geitehode og annen symbolikk og ble knyttet til magi, heksesabbater og annet. Skikkelsen har blitt tolket på flere måter siden. Etter at Lévis illustrasjon ble brukt som grunnlag for en tegning av Djevelen i en serie tarotkort, har Baphomet også ofte blitt forvekslet med Satan i moderne populærkultur. Baphomet har dessuten feilaktig blitt knyttet til frimurernes hemmelige ritualer som «tempelriddernes gud».

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]