Banff (Skottland)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Banff
Skotsk gælisk: Banbh
Banff
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landSkottlands flagg Skottland
Region:Aberdeenshire
Trad. grevskap:Banffshire
StatusBy (town)
Befolkning4 082 (2011)
Postkode:AB 45 1
Kart
Banff
57°40′01″N 2°31′26″V

Banff (skotsk-gælisk: Banbh) er en by (town) i regionen Aberdeenshire i Skottland. Banff ligger ved østkysten av Skottland på sørsiden av Moray Firth og ved bukten av samme navn. Den ligger vest for utløpet av elven Deveron, nabybyen Macduff øst for elven har praktisk talt vokst sammen. Banff har historisk status som kongelig burgh, og var inntil 1975 administrasjonssenter for det tradisjonelle grevskapet Banffshire.

Ved folketellingen i 2011 hadde byen en befolkning på 4 082 innbyggere, beregnet til 4 110 i 2014.[1]

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Opprinnelsen til byens navn er usikker. Det kan være avledet fra skotsk-gælisk banbh i betydningen «grisunge»; buinne, «en elv»; eller en sammentrekning av Bean-naomh i betydningen «hellig kvinne» (som reflektert i burghens våpenskjold som avbilder jomfru Maria).[2] Den skotske forskeren på toponymi, William J. Watson, skrev at «Det er riktig at Banff er Banb i Book of Deer og Banbh på moderne gælisk — stavelse. På den annen side, banbh, en sugende gris, er ikke egnet — man kan si at det er umulig — som et navn på et sted eller distrikt.»[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Banff (Aberdeenshire)», City Population
  2. ^ Crammond, W. (1891): The Annals of Banff, bind 1, Aberdeen
  3. ^ Watson, William J. (1926): The History of the Celtic Place-Names of Scotland, Edinburgh and London, opptrykk 1993 av Birlinn Limited, s. 232.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]