Hopp til innhold

Bamileké (folk)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bamilekefolk i Vest-Kamerun som danser den tradisjonelle dansen nte.

Bamileke er en av de største folkegruppene i Kamerun. Det opprinnelige hjemlandet var på savannen og i fjellsidene i vestre Kamerun,[1] der de dyrket mais, kolanøtt og kaffe. Høy befolkningstetthet har likevel ført til at mange er blitt nødsaget å forlate landsbygden. I byer som Douala og Yaoundé driver de blant annet med transport, handel, bar- og hotellaktivitet. De er også kjente som dyktige håndverkere (treskjæring, veving, tekstilfarging og perlearbeid).[2] Deres økonomiske driftighet har av og til forårsaket konflikter med andre folkegrupper i byene.[1]

Opprinnelig var bamilekefolk organiserte i rundt 90 høvdingedømmer som hvert ett var ledet av en fo (høvding). Navnet «bamileke» ble etterhvert benyttet om alle dem som inngikk i desse høvdingedømmrne, inklusive bamendafolket, og alle snakker nært beslektede bantuspråk.[3] Ifølge tall fra 2023 omfatte de omkring 3,5 millioner mennesker.[4]

De fleste bamileke er blitt kristne, akjønt noen ganger praktiserer de fortsatt kulturelle elementer knyttet til deres tradisjonelle religion. I kunsten har de utviklet en spesielt uttrykksfull stil som får prege først og fremst portrettstatuer, magiske figurer, dyre- og menneskemasker og rituelle innretninger.

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • Fanso, V.G. (1989) Cameroon History for Secondary Schools and Colleges, Vol. 1: From Prehistoric Times to the Nineteenth Century. Hong Kong: Macmillan Education Ltd, 1989.
  • Knöpfli, Hans (1997—2002) Crafts and Technologies: Some Traditional Craftsmen and Women of the Western Grassfields of Cameroon. 4 vols. Basel, Switzerland: Basel Mission.
  • Neba, Aaron, Ph.D. (1999) Modern Geography of the Republic of Cameroon, 3rd ed. Bamenda: Neba Publishers, 1999.
  • Ngoh, Victor Julius (1996) History of Cameroon Since 1800. Limbé: Presbook, 1996.
  • Toukam, Dieudonné (2016; first ed. 2010), Histoire et anthropologie du peuple bamiléké, Paris: l’Harmattan, 2010, 338p.
  • Toukam, Dieudonné (2008), Parlons bamiléké. Langue et culture de Bafoussam, Paris: L'Harmattan, 255p.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b «Bamileke». Nationalencyklopedin. Besøkt 17. august 2010. 
  2. ^ http://snl.no/bamileke. 
  3. ^ http://snl.no/bamileke. 
  4. ^ «bamileke - Uppslagsverk - NE.se». www.ne.se. Besøkt 15. februar 2023.