Bal Thackeray

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Bal Thackeray

Bal Keshav Thackeray (marathi: बाळ केशव ठाकरे,født 23. januar 1927 i Pune, død 17. november 2012[1]) var en indisk politiker. Han var grunnlegger av og formann i partiet Shiv SenaShivas amé»). På tross av at Thackeray aldri hadde valgte politiske verv, ble han ansett som den mektigste mannen i delstaten Maharashtra.[2] Den politiske plattformen til Thackeray er basert på hindunasjonalisme og marathisk etnosentrisme.

Thackeray begynte karrièren på 1950-tallet som avistegner i Free Press Journal i Bombay. Avistegningene ble også trykket utenfor Indias grenser, blant annet i søndagsutgaven av New York Times. Utover på sekstitallet ble han mer interessert i politikk, og var med på utgivelsen av marathi-avisen Marmik.

Thackeray stiftet Shiv Sena i 1966. Basisen for partiet var at Thackeray mente at det kulturelle presset utenfra på Maharashtra var for stort. Som Shiv Sena-leder har han blant annet gått hardt ut mot muslimsk innvandring til byen, har blitt anklaget for å fyre opp under de anti-muslimske opptøyene som kostet nesten tusen mennesker livet i 1992–93[2]. Han har også uttalt at han er en fan av Hitler og sagt at når «muslimer i India oppfører seg som jødene gjorde i Tyskland, så må India takle muslimene på samme måte som Hitler-Tyskland behandlet jødene».[3]

På 1990-tallet fikk han omdøpt byen Bombay til Mumbai (etter gudinnen Mumbadevi)[2].

Thackeray og partiet ble etterhvert en politisk maktfaktor. Etter valget i 1995 fikk Shiv Sena 138 av 288 seter i delstatsforsamlingen, og sammen med Bharatiya Janata Party dannet de en koalisjonsregjering.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Bal Thackeray, Shiv Sena supremo, dies», Times of India, 17. november 2012.
  2. ^ a b c «Thackeray, Bal». Year in Review 2005. Britannica. Besøkt 17. november 2007. 
  3. ^ Sultan, Shoaib (18. juni 2005). «Hauken som ønsker fred?». Ny Tid. Besøkt 17. november 2007. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]