Bal Thackeray

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Bal Thackeray
Bal Thackeray at 70th Master Dinanath Mangeshkar Awards (1) (cropped).jpg
Født23. januar 1926
Mumbai
Død17. november 2012 (86 år)
Mumbai
Ektefelle Mina Thackeray
Far Prabodhankar Thackeray
Barn Uddhav Thackeray, Jaidev Thackeray, Bindumadhav Thackeray
Beskjeftigelse Politiker, journalist, maler
Parti Shiv Sena
Nasjonalitet India, Britisk India
Livssyn Hinduisme

Bal Keshav Thackeray (marathi: बाळ केशव ठाकरे,født 23. januar 1927 i Pune, død 17. november 2012[1]) var en indisk politiker. Han var grunnlegger av og formann i partiet Shiv SenaShivas amé»). På tross av at Thackeray aldri hadde valgte politiske verv, ble han ansett som den mektigste mannen i delstaten Maharashtra.[2] Den politiske plattformen til Thackeray er basert på hindunasjonalisme og marathisk etnosentrisme.

Thackeray begynte karrièren på 1950-tallet som avistegner i Free Press Journal i Bombay. Avistegningene ble også trykket utenfor Indias grenser, blant annet i søndagsutgaven av The New York Times. Utover på sekstitallet ble han mer interessert i politikk, og var med på utgivelsen av marathi-avisen Marmik.

Thackeray stiftet Shiv Sena i 1966. Basisen for partiet var at Thackeray mente at det kulturelle presset utenfra på Maharashtra var for stort. Som Shiv Sena-leder har han blant annet gått hardt ut mot muslimsk innvandring til byen, har blitt anklaget for å fyre opp under de anti-muslimske opptøyene som kostet nesten tusen mennesker livet i 1992–93[2]. Han har også uttalt at han er en fan av Hitler og sagt at når «muslimer i India oppfører seg som jødene gjorde i Tyskland, så må India takle muslimene på samme måte som Hitler-Tyskland behandlet jødene».[3]

På 1990-tallet fikk han omdøpt byen Bombay til Mumbai (etter gudinnen Mumbadevi)[2].

Thackeray og partiet ble etterhvert en politisk maktfaktor. Etter valget i 1995 fikk Shiv Sena 138 av 288 seter i delstatsforsamlingen, og sammen med Bharatiya Janata Party dannet de en koalisjonsregjering.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Bal Thackeray, Shiv Sena supremo, dies», Times of India, 17. november 2012.
  2. ^ a b c «Thackeray, Bal». Year in Review 2005. Britannica. Besøkt 17. november 2007. 
  3. ^ Sultan, Shoaib (18. juni 2005). «Hauken som ønsker fred?». Ny Tid. Besøkt 17. november 2007. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]