Bakklandet prestegjeld

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bakke kirke

Bakklandet prestegjeld var et prestegjeld tilhørende Nidaros domprosti. Det omfattet sogn i Trondheim kommune i Sør-Trøndelag fylke, og hovedkirken var Bakke kirke.

Bakklandets kirkesogn er nå en del av Trondheim kirkelige fellesråd, og underlagt Nidaros domprosti i Nidaros bispedømme i Den norske kirke.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Ved kgl.res. av 28. januar 1710 ble det bestemt at forstaden Bakklandet i Trondhjem skulle sogne til Lade kirke i Strindens prestegjeld. Ved kgl.res. av 23. februar 1714 ble det tillatt å bygge Bakke kirke for kirkelyden. Innbyggerne i forstaden hadde søkt om å få sogne til bymenighetene, men dette hadde blitt avslått. Ved kgl.res. av 2. juni 1846 ble Bakke sogn (Bakklandet) utskilt fra Strinden som eget Bakklandet prestegjeld og underlagt Nidaros domprosti. Ved kgl.res. av 25. januar 1908 ble Bakklandet delt slik at den nordre delen med Lademoen kirke ble utskilt som et eget Lademoen prestegjeld.[1]

Fra 2004 ble prestegjeldene som administrativ enhet faset ut av Den norske kirke, og fra 2012 gikk de også ut av lovverket.[2]

Menigheter[rediger | rediger kilde]

Prestegjeldet hadde ved sin avvikling følgende menigheter:[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Prestegjeld og sogn i Sør-Trøndelag, arkivverket.no
  2. ^ Fornyings-, administrasjons-og kirkedepartementet (20. desember 2011). «Endringer i gravferdsloven og kirkeloven». Regjeringen.no (norsk). Besøkt 5. mars 2023. 
  3. ^ «Kirkelig enheter og endringer i prosti og menigheter». docplayer.me. Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste AS. 2009. Besøkt 5. mars 2023.