Baia Mare

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Baia Mare
Rivulus Dominarum.jpg

Flagg

Våpen

Land Romania Romania
Fylke Maramureș
Status Administrasjonssentrum
Areal 235,73 km²
Befolkning 148 263 (2002)
Høyde 228±1 meter
Politikk
Ordfører Cristian Anghel (PNL) (1993)

Baia Mare er hovedstad i fylket Maramureș, Transilvania, Romania. Byen har en befolkning på 148.263 innbyggere.

Byen ligger omtrent 600 kilometer fra București, hovedstaden i Romania, 70 kilometer fra grensen til Ungarn og 50 kilometer fra grensen til Ukraina. Byen administrerer fire landsbyer: Blidari (Kőbánya), Firiza (Felsőfernezely), Valea Borcutului (Borpatak) og Valea Neagra (Feketepatak).

Middelalderen[rediger | rediger kilde]

Baia Mare er først nevnt i skriftlige dokumenter utstedt av Karl I av Ungarn i 1328 under navnet Rivulus Dominarum. Senere, i 1347, er byen presentert i dokumenter fra Louis I av Ungarn som en viktig middelalderby med en velstående gruveindustri. Måten byen var organisert på var karakteristisk for de frie byene på den tiden. I 1411 ble byen og dens omkringliggende områder, inkludert gruvene, overført til Hunyadis familie av Sigismund, konge av Ungarn, som anerkjente Janos Hunyadis bidrag til å stoppe den tyrkiske invasjonen av Europa. Byen gikk inn i en periode med velstand, da også St. Stefan-katedralen ble bygd. I dag er tårnet på katedralen ett av de mest kjente av byens historiske landemerker. Den første skolen, Schola Rivulina, ble åpnet i Baia Mare i 1547 av den reformerte kirke etter den protestantiske reformasjonen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


RomaniastubbDenne Romaniarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.