Baia Mare

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Baia Mare
Rivulus Dominarum.jpg

Flagg

Våpen

LandRomania Romania
FylkeMaramureș
StatusAdministrasjonssentrum
Areal235,73 km²
Befolkning148 263 (2002)
Bef.tetthet628,95 innb./km²
Høyde over havet228±1 meter
Politikk
OrdførerCristian Anghel (PNL) (1993)

Gold Plaza er Baia Mares største shoppingsenter og inneholder blant annet en stor kinoavdeling.
Piaţa Millennium (Baia Mare Torv) med juletre julen 2014. Baia Mare hadde både i 2014 og 2015 Romanias største juletre[1] med en høyde på 40 meter og 80 000 lys.
Turnul Stefan eller Stefans tårnet i den gamle bydelen av Baia Mare. Foto: Jan-Erik Løken

Baia Mare er hovedstad i fylket Maramureș, Transilvania, Romania. Byen har en befolkning på 148 263 innbyggere.

Byen ligger omtrent 600 kilometer fra București, hovedstaden i Romania, 70 kilometer fra grensen til Ungarn og 50 kilometer fra grensen til Ukraina. Byen administrerer fire landsbyer: Blidari (Kőbánya), Firiza (Felsőfernezely), Valea Borcutului (Borpatak) og Valea Neagra (Feketepatak).

Middelalderen[rediger | rediger kilde]

Baia Mare er først nevnt i skriftlige dokumenter utstedt av Karl I av Ungarn i 1328 under navnet Rivulus Dominarum. Senere, i 1347, er byen presentert i dokumenter fra Louis I av Ungarn som en viktig middelalderby med en velstående gruveindustri. Måten byen var organisert på var karakteristisk for de frie byene på den tiden. I 1411 ble byen og dens omkringliggende områder, inkludert gruvene, overført til Hunyadis familie av Sigismund, konge av Ungarn, som anerkjente Janos Hunyadis bidrag til å stoppe den tyrkiske invasjonen av Europa. Byen gikk inn i en periode med velstand, da også St. Stefan-katedralen ble bygd. I dag er tårnet på katedralen ett av de mest kjente av byens historiske landemerker. Den første skolen, Schola Rivulina, ble åpnet i Baia Mare i 1547 av den reformerte kirke etter den protestantiske reformasjonen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

RomaniastubbDenne Romaniarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.