Badenoch

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Badenoch er et distrikt sørøst for Inverness-shire i Skottland, på nordsiden grenser det mot Monadhliath-fjellene, mot øst av Cairngorm og Braemar, og mot sør av Atholl og Grampian, og mot vest av Lochaber.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Det noe udefinerbare området Badenoch dekker bortimot 58 km fra nordøst til sørvest og er 24 km fra nord til sør. Med unntak av dalområdene i Spey og Great Glens består det bortimot fullstendig av ubebodde fjellområder, mange opp til bortimot 900 m i høyden og skogområdene i Alder, Drumochter, Gaick og Feshie som har noen av de beste dådyrområdene i Høylandet.

Badenoch har sine største innsjøer i Loch Laggan og Loch Ericht, og Spey og i tillegg dens utallige elver og bielver.

Jernbanen går gjennom Badenoch fra Dalnaspidal til Boat of Garten. Det er svært lite industri og all bosetning er konsentrert i Kingussie og andre steder i nærheten av Spey.

Historie[rediger | rediger kilde]

Fra 1229 til 1313 hadde Huset Comyn eierandelen til Badenoch. I 1371 ga kong Robert I av Skottland det til sin sønn Alexander Stewart, 1. jarl av Buchan (13431405), også kalt «Ulven av Badenoch». Etter et opprør mot kronen ble området overført til Alexander Gordon, 1. jarl av Huntly, og fortsatt i våre dager er tittelen lord av Badenoch til grevinnen av Huntly.