Bactria-Margiana arkeologiske kompleks

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Arkeologiske kulturer som knyttes til de indo-iranske folkevandringer . Andronovo, Bactria-Margiana og Yazkulturene er ofte knyttet til indoiranske folkevandringer. Gandhara gravkulturen, Grav H kulturen, Copper Hoard og PGW er ofte knyttet til de indoariske folkevandringer.

Bactria-Margiana arkeologiske kompleks, også kalt Oxus-sivilisasjonen, var en bronsealder-kultur som florerte i Sentral-Asia omkring 2200–1700 f.Kr., i det nåværende Turkmenistan, nordlige Afghanistan og Iran, sørlige Usbekistan og vestlige Tadsjikistan, og sentrert i den øvre delen av elven Amu-Darja (Oxus). Kulturen ble oppdaget av, og navngitt av den sovjetiske arkeologen Viktor Sarianidi i 1976. Bactria var det greske navnet på området Bactra (idag Balkh), i det som idag er det nordlige Afghanistan. Margiana var det greske navnet på den persiske satrapet i Margu, hovedstaden i det tidligere Merv i det nåværende Turkmenistan.

historiestubbDenne historierelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.