Backergården

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 59°54′44″N 10°44′37″Ø

Backergården i Kongens Gate 31 i Oslo.

Backergården er et forretningspalass med adresse til Kongens Gate 31 i Kvadraturen, Oslo. Bygget ble oppført i 1895 etter tegninger av arkitekt Herman Backer.

Bygningen[rediger | rediger kilde]

Gården ble satt opp for å huse forretningsmannen Johan Paul Jørgen Alexander Backers voksende pelsforretning. Arkitekt Herman Backer ble engasjert for å tegne bygningen. Den er oppført med en bærende skjelettkonstruksjon av stål, noe som gjør de store vindusarealene mulige. Fasaden er ellers kledd med norsk marmor fra Dunderlandsdalen i Rana kommune.

Stilmessig er gården holdt i nybarokk med inspirasjon fra Chigaco-skolens arbeider. Fasadens komposisjon er svært lik den ett år eldre og mye høyere Prudential-bygningen i Buffalo, New York, av Louis Sullivan. Gården føyer seg således sammen med Tostrupgården inn i rekken av forretningsgårder i Oslo med amerikansk arkitonisk uttrykk.

Backergården ble i 1976 regulert for bevaring etter plan- og bygningsloven som del «Kristiania-planen», foreslått av Fortidsminneforeningen i 1974. Den er innskrevet på Byantikvarens gule liste som spesielt bevaringsverdig. Bygningens interiør er registrert i Fortidsminneforeningens interiørregister.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]