BMW Sauber F1.06

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nick Heidfeld i en BMW Sauber F1.06 under Brasils Grand Prix 2006.
Robert Kubica i sin BMW Sauber F1.06 under USAs Grand Prix 2006.

BMW Sauber F1.06 (eller bare BMW F1.06) var bilen som BMW Sauber-teamet konkurrerte med i Formel 1-sesongen 2006. Dette var første sesong etter at Sauber-teamet ble kjøpt opp av BMW-konsernet, og første gang at BMW deltok som et fullt team, og ikke bare som motorleverandør.

Bilen ble designet av teknisk direktør Willy Rampf. Chassiset var en karbonfiber-monocoque. Hjulopphenget var doble A-armer med innvendige fjærer og dempere, drevet av støtstenger (pushrods). Motoren var en BMW P86 2,4-liters V8-motor med en 7-trinns langsgående girkasse. Det ble brukt dekk fra Michelin og drivstoff og olje fra Petronas.[1]

Bilene til det nydannede teamet fikk et utseende som ble beholdt hele tiden de var i Formel 1 (2006-2009), og besto av BMWs tradisjonelle blått og hvitt med et hint av rødt. Frontpartiet var også lik det som ble brukt av BMW Williams fra 2001 til 2005, men gråfargen var byttet ut med rødt. BMW Sauber gikk inn i 2006-sesongen eksisterende større sponsorer som Credit Suisse og Petronas, og fikk nye sponsoravtaler med Intel og dataselskapet O2, og også Dell fra og med Europas Grand Prix 2006.

Bilen ble kjørt av Nick Heidfeld, som kom fra BMW Williams, og Jacques Villeneuve, som hadde vært en sesong i teamet før de ble kjøpt opp av BMW. Før sesongslutt ble imidlertid canadieren erstattet av tredjeføreren Robert Kubica. 2006-sesongen ble av teamet stort sett ansett som et overgangsår, så bilens konkurransedyktighet kom som en hyggelig overraskelse. F1.06 kjempet om poeng gjennom hele sesongen, med to pallplasseringer som beste resultat: en for Heidfeld på Hungaroring, og den andre for Kubica på Monza.

BMW Sauber videreutviklet bilen gjennom sesongen, og ikke uten kontroverser: En «fleksibel» bakvinge ble avstivet tidlig i sesongen, og i Frankrikes Grand Prix stilte de med to vertikale vinger foran på karosseriet, noe som raskt ble forbudt. Teamet kom til slutt på femteplass i konstruktørmesterskapet med 36 poeng.

Løpsresultater[rediger | rediger kilde]

Se: BMW Sauber

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Constanduros, Bob (2006). Autocourse 2006-2007. Crash Media Group. s. 76–78. ISBN ISBN 1-905334-15-X Sjekk |isbn=-verdien: invalid character (hjelp). 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]