BBC Promenade Concerts

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
BBC Promenade Concerts
StedLondon
Grunnlagt1895
TypeMusikkfestival, konsertserie
Nettstedhttps://www.bbc.co.uk/proms
Fra Royal Albert Hall i 2004.

BBC Promenade Concerts (også The Proms, The BBC Proms, eller The Sir Henry Wood Promenade Concerts presented by the BBC) er en årlig, åtte uker lang sommer-konsertserie med klassisk musikk og andre forestillinger, hovedsakelig framført i Royal Albert Hall i South Kensington i London. Det er verdens største festival for klassisk musikk.

Proms er en forkortelse for promenadekonsert, et uttrykk som viser til at publikum promenerte, eller ruslet rundt, i konsertsalen under konserten. Proms viser nå til ståplassene i midten av konsertsalen, med lavere pris enn nummererte sete-plasser. Ståplassbilletter til enkeltkonserter kan bare kjøpes på konsertdagen, noe som ofte forårsaker lange køer.

Serier med promenadekonserter hadde riktignok vært arrangert tidligere, men den første i denne rekken av konserter ble holdt 10. august 1895 i Queen's Hall, Langham Place, arrangert av impresario Robert Newman. Dirigent Henry Joseph Wood er den hvis navn er tettest forbundet med konsertene. Han var dirigent allerede fra 1895, og framover mot 1920-årene var han ansvarlig for å utvide repertoaret fra enklere musikk til å også omfatte verker av samtidskomponister som Claude Debussy, Richard Strauss og Ralph Vaughan Williams.

BBC (som senere fikk sitt Broadcasting House ved Portland place) tok over ansvaret for The Proms i 1927. Etter at BBC Symphony Orchestra ble etablert i 1930 har det vært hovedorkester ved konsertene.

Avslutningskonserten, som skiller seg ut med en rekke festlige tradisjoner, er kjent som Last night of the proms og blir kringkastet til ulike land.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]