Ferdighetsmerke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Norges Skytterforbunds NAIS-medalje
Lavere klasse av samme utmerkelse, som merke

Ferdighetsmerke er betegnelsen på det synlige tegn for at en person har oppnådd fastsatte krav innen en idrett, disiplin eller lignende øvelse. Det synlige tegn på kvalifikasjon kan dreie seg om en medalje, merke, nål, pokal, plakett, statuett eller lignende.

Kravene som må oppfylles for å kvalifisere til et ferdighetsmerke er som regel definert og fastsatt av en organisasjon.[1] I noen tilfeller kan kvalifikasjonskravene være internasjonale.

Formålet med ferdighetsmerker er som regel i allmennhet å stimulere aktivitet innen et gitt felt, samt heve ferdighetsnivået til dem som er aktive innen en idrett eller øvelse. I Norge ble Idrettsmerket for menn innført i 1915, for kvinner i 1934.[2]

Kjente norske ferdighetsmerker[rediger | rediger kilde]

Militære ferdighetsmerker/-medaljer[rediger | rediger kilde]

Fra 2012 er disse tillatt å bære som medalje eller båndstripe (finnes ikke som lite merke/nål) på militær uniform:

Som lite merke/nål, ikke medalje, er disse tillatt båret på militær uniform,[3] for gradene OR1–OR4+,[4] dvs. vernepliktige og vervet personell. Befal (OR5–OR9) og offiserer (OF1–OF9) kan ikke bære de små merkene. Medaljer og båndstriper for disse merkene var fram til 2008 tillatt båret på militær uniform:[5]

Prøvene for skarpskyttermerket inngår i kvalifisering til Forsvarets medalje for skyting, og prøvene til de fem andre nevnt ovenfor kan inngå som kvalifisering til Forsvarets medalje for feltsport.

Eldre militære ferdighetsmerker:

Sivile ferdighetsmerker/-medaljer[rediger | rediger kilde]

Sivile merker tillatt båret på militær uniform etter samme regler som de militære. Medaljer og båndstriper for disse merkene var fram til 2008 tillatt båret på militær uniform:[5]

Prøvene for dugleiksmerket og NAIS-merket kan inngå som kvalifisering til Forsvarets medalje for skyting, prøvene til de tre andre nevnt ovenfor kan inngå som kvalifisering til Forsvarets medalje for feltsport.

Andre sivile ferdighetsmerker[rediger | rediger kilde]

Disse har aldri har vært tillatt båret på militær uniform – inkluderer blant annet (listen er langt fra uttømmende):


Kjente utenlandske ferdighetsmerker[rediger | rediger kilde]

Det utenlandske ferdighetsmerket som trolig er best kjent i Norge er KNBLO-medaljen, som tildeles både sivile og militære som fullfører den fire dager lange Nijmegenmarsjen i byen Nijmegen i Nederland. KNBLO-medaljen er som eneste utenlandske ferdighetsmedalje tillatt båret på norsk militær uniform.

Av andre utenlandske ferdighetsmerker kan den belgiske MESA-medaljen (en firedagers marsj i Ardennene, lignende Nijmegenmarsjen), de tyske merkene Forbundsforvarets merke for militære ferdigheter, DOSBs idrettsmerke, og U.S. Army Marksmanship badge i ulike valører nevnes som eksempler på merker som innehas av tjenestegjørende i Forsvaret, men som ikke er tillatt på norsk uniform.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Heder og ære. Nasjonale og internasjonale dekorasjoner brukt i Norge, bilag til Forsvarets Forum, nr. 5, 2012, Oslo: Forsvarets Forum/Forsvarets Veterantjeneste, 2012, s. 5.
  2. ^ Kunnskapsforlagets idrettsleksikon, Oslo: Kunnskapsforlaget, 1990, s. 148. Fulltekstutgave fra Nasjonalbiblioteket.
  3. ^ John Monn: «Takk og farvel!» Arkivert 15. mars 2016 hos Wayback Machine., Sjekkposten, nr. 2, 2008, s. 11.
  4. ^ TJ 12-3-2 Bestemmelse for Hærens distinksjoner og andre uniformstegn Arkivert 17. november 2016 hos Wayback Machine., kap. 7.4 Båndstriper og ferdighetsmerker i metall, s. 68.
  5. ^ a b Direktiv for bæring og bruk av dekorasjoner, ordener og medaljer i Forsvaret Arkivert 5. juli 2014 hos Wayback Machine., Forsvarssjefen, 30. september 2009.
  6. ^ «Skiskyttermerket». Norges Skiskytterforbund. Besøkt 26. april 2020. 
Autoritetsdata