Hopp til innhold

Azorehøytrykket

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Azorehøytrykket er et stort subtropisk høytrykk som ofte oppstår nær Asorene i Atlanterhavet, og danner den ene enden av den Nord-Atlantiske oscillasjonen (NAO) sammen med lavtrykkene nær Island. Systemet påvirker været og klimaet i store områder av Nord-Afrika og Europa. Den tørre luften fra Sahara og middelhavslandene fører til subsidens over Asorene.

Om sommeren er lufttrykket i senteret omtrent 1025 hPa og flytter seg mot Den iberiske halvøy, og danner ofte høytrykksrygger mot Frankrike, Tyskland og Storbritannia. Dette fører med seg varmt og tørt vær i disse områdene. Noen år er Azorehøytrykket kraftigere og strekker seg vestover mot Bermuda, og påvirker været i østlige deler av USA. Amerikanerne kaller dette høytrykket for Bermudahøytrykket. Om vinteren flytter ofte høytrykket seg sør for Asorene, og trykksvingninger fører til mer variabelt vær.

Høytrykket er blokkerende, og har antisyklonsk rotasjon der luften roterer rundt høytrykket med klokka. Dette fører til at atmosfæriske bølger fra Øst-Afrika forplanter seg vestover mot Nord-Amerika og Karibia, og disse fører noen ganger til dannelsen av tropiske orkaner, særlig i løpet av orkansesongen.

Se også[rediger | rediger kilde]