Aksel Tordsøn og skjønn Valborg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Axel og Valborg»)

«Aksel Tordsøn og skjønn Valborg», eller bare «Axel og Valborg», er en folkevise av typen ballader. I TSB-katalogen er den typologisert som en riddervise TSB D 87. Visa har vært svært populær både i Norge, Sverige og Danmark, men siden den er svært lang, hele 200 strofer, har den hovedsakelig overlevd i skriftlig tradisjon. Både de norske og de svenske versjonene går klart tilbake til danske skillingstrykk. I norsk tradisjon har visa mange melodier. Bare i Lindemans samlinger finnes det ni melodier. Ole Tobias Olsen har skrevet opp en melodi fra Nordland.

«Sagnet» om Aksel og Valborg er blitt knyttet til mange steder i alle de tre nordiske landene.

Adam Oehlenschlagerskrev syngespillet «Axel og Valborg» på grunnlag av visa i 1810. Det ble svært populært og representerer opptakten til romantikken i Norden.

Innhold[rediger | rediger kilde]

Aksel og Valborg ble trolovet som barn, men prins Hagen forelsker seg i Valborg og klarer å få gjort trolovelsen ugyldig. Mot sin vilje må Valborg trolove seg med Hagen. Både Aksel og Hagen går i krig. Hagen faller i kamp, Aksel hevner ham, men blir også drept. Valborg går sorgfull i kloster.

Innspillinger[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]