Axel Wenner-Gren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Axel Wenner-Gren
Wennergren.jpg
Født5. juni 1881
Uddevalla
Død24. november 1961 (80 år)
Stockholm
Ektefelle Marguerite Wenner-Gren
Beskjeftigelse Forretningsdrivende
Nasjonalitet Sverige

Axel Lennart Wenner-Gren eg. Wennergren (født 5. juli 1881 i Uddevalla, død 25. november 1961 i Stockholm) var en svensk industrileder.

Etter studier i Tyskland og USA, så han tidlig potensialet i den nyutviklede støvsugeren og grunnla Electrolux-konsernet i 1919 ved å slå sammen de to selskapene Elektromekaniska AB fra 1910 og AB Lux fra 1901. Slik fikk han økt kapasiteten til å produsere støvsugere i stor skala. Under hans ledelse utviklet selskapet seg til å bli en av de ledende støvsugerprodusentene. I 1956 solgte han sin andel av selskapet til Wallenbergkonsernet.

Han gav mye penger til vitenskap og kultur. I 1937 opprettet han Wenner-Grenska Samfundet til fremme for vitenskapelig forskning og i 1955 grunnla han forskingssenteret Wenner-Gren Center i Stockholm.

Wenner-Gren er i senere tid blitt kritisert for sin handel med Det tredje riket under andre verdenskrig og var dessuten stråmann for Alfried Krupp von Bohlen und Halbach etter krigen da han reetablerte Kruppkonsernet.[trenger referanse]