Avshalom Feinberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Avshalom Feinberg
AvshalomF2.jpg
Født23. oktober 1889
Gederea
Død20. januar 1917 (27 år)
Sinaihalvøya
GravlagtHerzl-fjellet militære gravlund
Utdannet ved Alliance Israélite Universelle
Beskjeftigelse Spion (1915–1917)
NasjonalitetStorbritannia
Medlem avNili

Feinbergs minnesmerke

Avshalom Feinberg (hebraisk אבשלום פיינברג‎, født 23. oktober 1889 i Gedera, død 20. januar 1917) var en av lederne i Nili, et jødisk spionnettverk i osmansk Palestina, med formål å hjelpe britene i kampen mot Det osmanske riket under første verdenskrig.

Feinberg ble født i Gedara, Palestina, som den gang var en del av Det osmanske riket. Han studerte i Frankrike, men vendte tilbake for å arbeide for Aaron Aaronsohn i den agronomiske forskningsstasjonen i Atlit. Kort tid etter at første verdenskrigs start, dannet Aaronsohn i hemmelighet Nili sammen med søsteren Sarah Aaronsohn, Feinberg og Yosef Lishansky. I 1915 reiste Feinberg til Egypt, hvor han etablerte kontakt med britiske Naval Intelligence Division (sjøfartsetteretningen). I 1917 reiste Feinberg igjen til Egypt, denne gangen til fots. Han ble tilsynelatende drept av beduiner i nærheten av den britiske fronten i Sinai, i nærheten av Rafah. Hans skjebne forble ukjent fram til etter seksdagerskrigen i 1967, da hans levninger ble funnetunder et palmetre som hadde vokst opp fra daddelkjerner han hadde i lommen.

I 1979 ble en ny israelsk bosetningSinaihalvøya, Avshalom, oppkalt etter ham. Etter at bosetningen ble forlatt i 1982 i henhold til Camp David-avtalen, fikk en ny bosetning navn etter ham, grunnlagt i 1990.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • (fr) Shlomo-Aryé Ben-Elkana, Avshalom Feinberg revient du désert. Ed. Réshafim. Tel-Aviv, 1967
  • (fr) Efraïm et Ménahem Talmi, Lexique sioniste, Ed. Maariv. Tel-Aviv 1988
  • (fr) Dvora Omer, Sara, héroïne du Nili
  • (fr) Zeev Anar, Histoires de maisons. Ed. Ministère de la défense. Tel-Aviv 1988.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]