Rafah

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rafah på Gazastripen
Over grensen ligger det egyptiske Rafah.

Rafah (arabisk: رفح – Rafaḥ; hebraisk: רפיח – Rafiaḥ) er en by på Gazastripen, rett inntil den egyptiske grensen ved Sinaihalvøya. Gjennom årene er den blitt kalt Robihwa av de gamle egyptere, Rafihu av assyrerne, Raphia av grekerne og romerne, Rafiach av israelitter, og i dag Rafah. Her stod slaget ved Rafia i 217 f.Kr.

Det er den største byen i sørlige delen av Gazastripen, med en befolkning på om lag 96 000, hvorav ca. 44 000 bor i de to flyktningleirene som ligger rundt byen, Canada-leiren i nord og Rafah-leiren i syd. Gazastripens eneste flyplass ligger rett ved Rafah, og var i drift mellom 1998 og 2001.

Rafah har Gazastripens eneste, internasjonale grenseovergang. Tidigere ble den kontrollert av israelske militære styrker, men den kom over til palestinsk overhøyhet i september 2005 i samband med Israels tilbaketrekning fra Gazastripen. En kommisjon fra EU begynte å kontrollere grensen i november 2005 etter at Israel stilte seg kritisk til sikkerheten ved grensen, og i april 2006 tok Mahmoud Abbas' presidentgarde ansvar for grensen.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Mitch Potter, Something that works: the Rafah crossing, The Toronto Star, May 21, 2006.