Hopp til innhold

Austroniidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Austroniidae
Nomenklatur
Austroniidae
Klassifikasjon
Rikedyr
Rekkeleddyr
Klasseinsekter
Ordenvepser
OverfamilieProctotrupoidea
Økologi
Antall arter: 3 kjente nålevende, en fossil art
Habitat: fuktig, temperert skog
Utbredelse: Australia
Inndelt i

Austroniidae er en gruppe som hører til blant parasittvepsene og er en familie i ordenen vepser. Det er en artsfattig gruppe som omfatter bare tre kjente, nålevende arter fra Australia, dessuten én fossil art. Ingenting er kjent om biologien deres.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små (4–6 mm), slanke, svarte vepser. De kan minne om små darwinveps (Ichneumonidae). Antennene er lange og trådformede og består av 16 ledd. Hodet er relativt lite og rundt med nyreformede fasettøyne og tre punktøyne i pannen. Forkroppen (thorax) er blanksvart, kledt med fine, lyse hår, noen snaue felter. Beina er middels lange og kraftige og gulbrune. Vingene er store, forvingene omtrent trekantede med stort, brunt vingemerke (pterostigma) og to skrå tverr-årer. Fra den ytterste av disse går det en loddrett åre opp til vingemerket. Bakkroppen er festet til spissen av propodeum (første bakkroppsledd, som er sammenvekst med thorax) med en smal, en-leddet "stilk" (petiolus) og er pæreformet, blank med fine, lyse hår. Hunnens eggleggingsrør er ganske kort.

Levevis[rediger | rediger kilde]

De tre nålevende artene er funnet i fuktige, tempererte skoger i Sør-Australia og Tasmania. Ellers er ingenting kjent om biologien deres.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata