Australsk kelpie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Australsk kelpie
kelpie
Australsk kelpie
Australsk kelpie, rød og tan
Hundetype bruks-, hyrde og gjeterhunder,
fårehund av collietype
Opprinnelse Australia
Egenskaper gjeterhund, brukshund, familiehund
Forventet livsløp 10–12 år
Størrelse hanner 46–51 cm
hunner 43–48 cm
(14–20 kg)
Passer for gjetere, meget aktive
Anerkjennelser
FCI gruppe 1, seksjon 1
AKC ?
CKC ?
KC ?
UKC ?
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Australsk kelpie (FCI #293[1]) eller kelpie er en australsk fårehund av collietype. Typen er også kjent som australsk fårehund, Queensland blue heeler og Queensland heeler.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Kelpie, mahognyrød
Arbeidende kelpie

Australsk kelpie ble utviklet som rase på siste halvdel av 1800-tallet. Hunderasen ble først presentert ved Melbourne Royal Show i 1908, i kraft av seks hanner og tre tisper. Rasestandarden ble adoptert av Australian National Kennel Council (ANKC) og aktivert fra 1. januar 1963.[2] FCI aksepterte rasen i 1989, basert på ANKCs rasestandard.[1]

Den første rasestandarden skal ha blitt utformet i 1902, da typen fortsatt utelukkende ble avlet for sine egenskaper som arbeidende gjeterhund. Det har lenge versert påstander om at kelpie er en krysning mellom lokale australske fårehunder og dingo, men det er ikke tilfellet for den arbeidende fårehunden. Riktignok har slike krysninger foregått, men avkommet har uten unntak vært uegnet som gjeterhund.[2]

Rasen er navngitt etter hunder med dette personnavnet, som fantes i 1870-årene.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Skulderhøyden på hannhunder er 46–51 centimeter, mens skulderhøyden på tisper er 43–48 centimeter. Fargene er svart, black and tan, rød, red and tan, fawn (gulbrun), sjokoladebrun og røykblå.

Bruksegenskaper[rediger | rediger kilde]

Kelpie er en utpreget brukshund som trenger mye aktivitet for å trives godt. Rasen egner seg ypperlig som gjeterhund, både til sau og kveg. Som type er den oppmerksom, hurtig, lydhør og meget utholdende. Rasen har også svært gode forutsetninger for mange ulike grener innen hundesport, men den bør bare sekundært være familiehund. Dette er en hunderase som trenger mosjon og utfordringer. Den passer derfor best for bønder med behov for en god gjeterhund eller svært aktive friluftsmennesker som kan utfordre og gi den oppgaver.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b FCI-Standard N° 293. Australian Kelpie. FCI. Besøkt 2015-07-05
  2. ^ a b «Extended Breed Standard of the Australian Kelpie». Australian National Kennel Council (engelsk). 2008. Besøkt 5. juli 2015.